Startpagina Economie

Verkoop tractoren trekt aan, dip bij melkapparatuur

Fedagrim meldt dat landbouwers meer investeren in tractoren, al verloopt de markt voor zwaardere machines nog moeizaam. Bij aardappelrooiers is sprake van een spectaculaire verkoophausse terwijl de markt voor melkapparatuur in een dal zit.

Leestijd : 3 min

De Belgische markt voor tractoren met een vermogen van meer dan 50 pk lijkt in 2017 weer voorzichtig aan te trekken. Na verkoopdalingen in 2015 en 2016 is in het eerste semester van 2017 sprake van een stijging van 2,8 procent, zo meldt brancheorganisatie Fedagrim. Ondertussen is de verkoop van lichtere machines spectaculair toegenomen.

De cijfers zijn bekendgemaakt tijdens een persconferentie op de Agribex-beurs die deze week plaatsvindt in Brussel. In het eerste semester zijn in België 1236 tractoren met meer dan 50 pk verkocht, en 416 machines met minder dan 50 pk. In de laatste categorie lijken de machineverkopers op een absoluut recordjaar af te stevenen. De markt staat onder druk door de aanhoudend lage graanprijs en voorzichtigheid bij melkveehouders.

Landbouwers blijken conjuncturele kopers. Als het goed gaat, rolt het geld. Gaat het minder, dan blijft het eerder in de portemonnee. Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert vindt dit begrijpelijk, maar geeft toe dat in jaren dat de industrie minder verkoopt prijzen van machines ook dalen. In zekere zin is anti-conjunctureel investeren dus goedkoper over de langere termijn.

Aangezien er voorafgaand aan Agribex veel offertes zijn aangevraagd, belooft 2017 een goed jaar te worden, denkt Colpaert. Agribex zelf zal ook nog een plus opleveren. De cijfers verbeteren dus, maar voornamelijk wat de zwaardere trekkers betreft, zijn de verkoopcijfers van enkele jaren terug nog ver weg. In het sterke jaar 2014 werden nog 2389 verkocht en de jaren ervoor lag het verkoopaantal steeds tussen 2100 en 2200 exemplaren.

New Holland voert markt aan

Uit de cijfers van Fedagrim blijkt ook dat New Holland in 2016 opnieuw marktleider was. De Italiaans-Amerikaanse onderneming is al sinds tenminste 2007 aanvoerder op de Belgische markt en heeft nu een marktaandeel van 26,5 procent. Haar zustermerk Case zag het marktaandeel opklimmen van bijna 10 naar ruim 11 procent.

John Deere leverde in 2016 2 procentpunt in en is met 15,4 procent diep weggezakt. In 2011 zat het groengele merk met een marktaandeel van 22,5 procent dichtbij New Holland, dat 24 procent in handen had. Deutz Fahr komt op de derde plek met een marktaandeel van 12,5 procent terwijl Fendt in 2016 een dalende trend omboog en een vierde plaats mag delen met Case.

De verkoop van maaidorsers was met 59 verkochte eenheden bijzonder laag in 2016. De markt voor zelfrijdende hakselaars was stabiel. De verkoop van maaidorsers zal in 2017 volgens Fedagrim bedroevend laag zijn en ook wat de zelfrijdende hakselaars betreft is weinig reden tot optimisme. 2016 was dan wel weer een uitstekend jaar wat betreft de afzet van aardappelrooiers (85 stuks), wat mede komt door de expansie van de fritesindustrie.

De rooimachines blijven het begin 2017 spectaculair goed doen, maar Colpaert waarschuwt wel dat de aardappelprijs momenteel niet erg goed is. Afkoeling van de markt behoort dus tot de mogelijkheden. De markt voor spuitmachines krimpt. In 2016 vonden 226 machines de weg naar de klant, wat neerkomt op een daling van 36 procent ten opzichte van 2014. In 2017 lijkt de weg omhoog nog niet gevonden, al is ook geen sprake meer van een daling.

Als we naar werktuigen kijken, is bij telescoopladers in het eerste semester van 2017 sprake van evenveel verkopen als in 2016. Ook bij de ploegen is sprake van stilstand, en valt op dat de verkoop van ploegen met meer dan 5 scharen is gedaald.

Crisis in de rundveehouderij

De lage melkprijzen hebben de verkoop van melkapparatuur fors doen dalen. In 2016 daalde de verkoop met 43 procent. Volgens Colpaert deels omdat in aanloop van de afschaffing van het melkquotum al heel veel is geïnvesteerd, terwijl andere melkveehouders terughoudend zijn nu ze in het quotumloze tijdperk de pijn van volatiliteit hebben gevoeld. In 2017 trok de melkprijs aan en worden weer uitgaven gedaan, waarbij de helft gaat naar melkrobots.

De verkoop van koeltanks daalde in 2016 met 24 procent ten opzichte van het vorige jaar. In 2017 zet de trend zich voort. Volgens cijfers van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) wordt het hardst gemolken in de provincie Antwerpen, waar relatief de meeste robots en tanks te vinden zijn. Colpaert merkt op dat van de nieuwe projecten, een fors deel om robotsystemen gaat, wat erop duidt dat geen begrazing wordt toegepast.

In de vleesveesector wordt volgens Colpaert nauwelijks nog geïnvesteerd in nieuwe stallen en systemen. De industrie weet dat er weinig business te halen is, en zet er dus ook niet op in.

J.C.B.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Elsen Traktor NV

Aarschot, Vlaams-Brabant, België

Solliciteer nu

Elsen Traktor NV

Aarschot, Vlaams-Brabant, België

Solliciteer nu

Vervaeke Belavi

Tielt, West-Vlaanderen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures