Startpagina Akkerbouw

Inzaai groenbedekkers: wat zijn verplichtingen en voordelen?

De afgelopen maand kwamen graan-, enkele vroege aardappelen-, erwten- en andere percelen vrij. Wat doe je het best wanneer die vrijkomen en aan welke verplichtingen moet je zeker voldoen?

Leestijd : 3 min

Op percelen in gebiedstype 1, 2 en 3 (die geen zware kleigrond zijn) moet na een hoofdteelt, die uiterlijk op 31 augustus werd geoogst, uiterlijk op 15 september een vanggewas worden ingezaaid. Zaai je een nateelt in, dan moet dat niet. Respecteer ook de aanhoudperiode, tot 30 november op percelen in de Leemstreek en tot 31 januari op de overige percelen.

Extra maatregelen gelden voor percelen in gebiedstype 2 en 3. Dan moet je een toenemend percentage vanggewassen of laagrisiconateelten inzaaien. Voor de inzaai van de nateelt is geen inzaaidatum bepaald. Deze extra maatregelen gelden niet als je een vrijstelling hebt.

Versoepeling 80% minimale bodembedekking

De conditionaliteit ‘80% minimale bodembedekking’ wordt daarnaast onder voorbehoud van goedkeuring versoepeld. Je kan voldoen voor deze conditionaliteit als je je bodem in de periode van 1 december 2024 tot 31 januari 2025 bedekt met een groenbedekker, nateelt of door het behoud van plantenresten. Nieuw is dat er een vrijstelling is voor kleigronden in de landbouwstreek Polders en Duinen. Let wel op dat de vanggewasverplichting zoals hierboven beschreven, ondanks deze versoepelingen, van toepassing blijft.

Kan je nog bemesten na de oogst van de hoofdteelt? Raadpleeg dan zeker de uitrijregeling van de VLM, want hier zijn ook enkele beperkingen na zowel niet-nitraatgevoelige als nitraatgevoelige hoofdteelten.

Waarom een groenbedekker?

Groenbedekkers zijn en blijven een belangrijk onderdeel van je bouwplan, want ze hebben veel positieve effecten op je vervolgteelt. Zo kunnen ze stikstof binden, opnemen en vrijstellen voor de volgteelt, het nitraatresidu verlagen, het organisch materiaal in de bodem verhogen, verdichte lagen opbreken, worden ingezet voor de beheersing van aaltjes, onkruid onderdrukken… Maak dus een bewuste keuze van welk soort groenbedekker je wilt inzaaien om optimaal te profiteren van deze positieve effecten. Ook het al dan niet kapotvriezen van deze groenbedekkers is vaak een doorslaggevende factor in de keuze. Tips om groenbedekkers efficiënt op te nemen in je rotatie vind je hier.

Bij de inzaai vaneen groenbedekker wordt een niet-kerende grondbewerking aangeraden.
Bij de inzaai vaneen groenbedekker wordt een niet-kerende grondbewerking aangeraden. - Foto: Inagro

Welke bodembewerking?

Bij de inzaai van je groenbedekker wordt een niet-kerende grondbewerking aangeraden. Indien het perceel last heeft van bodemverdichting, kan een diepere bewerking (iets dieper dan de verdichte laag) aan de orde zijn, waarna je een groenbedekker met een diepe penwortel (zoals bladrammenas) kan inzaaien. Is de bodem niet verdicht, dan wordt een niet-kerende bodembewerking met beperkte werkdiepte aanbevolen. Het voldoende aandrukken na inzaai vergroot in droge omstandigheden ook de kans op succes.

Inagro legt dit jaar samen met het Agentschap Landbouw&Visserij een demoveld groenbedekkers aan in de regio Veurne.
Inagro legt dit jaar samen met het Agentschap Landbouw&Visserij een demoveld groenbedekkers aan in de regio Veurne. - Foto: Inagro

Demoveld groenbedekkers

Omdat Inagro graag met groenbedekkers experimenteert, legt het naar jaarlijkse gewoonte samen met het Agentschap Landbouw&Visserij een demoveld groenbedekkers aan, dit jaar in de regio Veurne. Er werden zo’n 20 groenbedekkers geselecteerd, waarvan enkelvoudige groenbedekkers, mengsels van 2 of 3 groenbedekkers en mengsels met meer dan 6 soorten. De groenbedekkers zullen begin-midden augustus worden ingezaaid. De opkomst, beworteling, aanvoer van organische stof, stikstofopname... zullen worden bepaald en met de landbouwers worden besproken op een demomoment in november. Meer info krijg je bij Guillaume Provoost van Inagro via guillaume.provoost@inagro.be.

Inagro

Lees ook in Akkerbouw

Luc Hayois kijkt naar de toekomstige generaties

Akkerbouw “Ik heb het gevoel dat ik de bodem beter maak voor mijn kinderen en toekomstige generaties. Dat is onbetaalbaar!” Deze woorden van Luc Hayois, landbouwer in Brugelette en lid van het Terraé-kennisplatform, weerspiegelen zijn toewijding aan een duurzamer en veerkrachtiger landbouwsysteem goed.
Meer artikelen bekijken