Startpagina Groenten

Spruitkool nog milieuvriendelijker telen

Spruitkool wordt in Vlaanderen vooral geteeld voor de industriemarkt (diepvriesbedrijven). Op een studienamiddag in Roeselare kwamen diverse aspecten van de teelt aan bod, zoals de afstelling en het onderhoud van oogstmachines, insectenbestrijding en de problematiek van metaldehyde in het oppervlaktewater.

De voorbije 15 jaar groeide het spruitkoolareaal in België gestaag tot 2915 ha in 2024. Maar liefst 95% daarvan bevindt zich in Vlaanderen. Spruitkool is een echte ‘industriegroente’: 85% van de geoogste spruiten is bestemd voor de industriemarkt, slechts 15% voor de versmarkt. Volgens Rudi Vandewiele van TACO (TelersAdviesCoöperatie), die in West- en Oost-Vlaanderen veel vollegrondsgroentetelers adviseert, zijn spruitkooltelers terug gemotiveerd om het gewas te verbouwen. Tegelijk kampen ze met veel bedreigingen: de markt vraagt nu een beperkte inkrimping, er is veel onzekerheid rond de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

“We schillen asperges voor meer dan 90% van onze klanten”

Groenten Asperges – ook ‘het witte goud’ genoemd – zijn nog 1 van de laatste echte seizoensgroenten. Het seizoen loopt van half maart/begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dat is ook zo bij Dirk Lievens en Anne-Marie Blockx in Geel. “De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.
Meer artikelen bekijken