Voorlopig geen Chinese antidumpingmaatregelen tegen cognac
Een onderzoek van het Chinese handelsministerie heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat brandewijnen uit de Europese Unie op de Chinese markt zou worden gedumpt. Voorlopig legt Peking wel nog geen invoerheffingen op, zo maakte het ministerie donderdag 29 augustus bekend.

China startte het antidumpingonderzoek naar brandewijn in januari op als antwoord op het onderzoek van de EU naar overheidssteun voor Chinese elektrische auto's, met Frankrijk - met de autobouwers Renault en Stellantis - als een van de drijvende krachten, Dat Peking brandewijn onder de loep nam was waarschijnlijk niet toevallig: het onderzoek had vooral betrekking op Franse cognac.
Het Chinese handelministerie oordeelde nu dat de EU wel degelijk brandewijn zou hebben gedumpt en zo schade zou hebben berokkend aan de interne markt. Dat Peking voorlopig afziet van antidumpingmaatregelen lijkt erop te wijzen dat het zich bereid toont tot onderhandelingen over de handelsspanningen met Brussel.
Eerder deze maand maakte de Europese Commissie bekend welke invoerheffingen ze op Chinese auto's wil invoeren. Kort daarna kondigde China een antidumpingonderzoek naar Europese zuivelproducten aan, terwijl er ook al een naar varkensvlees liep.
De Commissie plaatste donderdag vraagtekens bij het onderzoek van Peking naar geïmporteerde brandewijn en stelde dat de uitvoer van Europese cognac conform de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verloopt. “We zullen niet aarzelen om alle nodige acties te ondernemen om Europese exporteurs te beschermen”, zei een woordvoerder.
SpiritsEurope bezorgd
De afwachtende houding van China is alvast een opluchting voor die Europese uitvoerders. De aandelen van de Franse sterkedrankproducenten Rémy Cointreau en Pernod Ricard - die na de bekendmaking van het Chinese onderzoek in januari klappen kregen op de beurs - koersen donderdag duidelijk in het groen. Voor de makers van de cognacs Remy Martin en Martell is China een belangrijke afzetmarkt.
Wel toont sectororganisatie SpiritsEurope zich bezorgd over de mogelijkheid dat China tarieven van gemiddeld 34,8% zal heffen. “Wij zijn zeer teleurgesteld over deze aankondiging. De tarieven zouden, als ze worden toegepast, een ongerechtvaardigde belemmering voor de markttoegang vormen en nadelige gevolgen hebben voor de EU-uitvoer van gedistilleerde dranken op basis van wijn en draf naar China. Die vertegenwoordigt in waarde het leeuwendeel, ongeveer 90%, van de directe EU-export van gedistilleerde dranken naar China”, zegt Ulrich Adam, directeur-generaal van SpiritsEurope in een persbericht. De voorlopige tarieven zijn gebaseerd op bedrijfsspecifieke dumpingmarges en zouden voor sommige bedrijven kunnen oplopen tot 39%.
“Dit besluit is des te onbegrijpelijker omdat onze sector gedurende het hele onderzoeksproces, dat in januari 2024 van start is gegaan, volledig met de Chinese autoriteiten heeft samengewerkt en blijk heeft gegeven van volledige transparantie in zijn praktijken. Het enige positieve punt in dit stadium is dat de voorlopige rechten voorlopig niet van toepassing zullen zijn”, zegt hij verder.
Hij voegde eraan toe dat er onvoldoende bewijs is van ‘dumping, schade en oorzakelijk verband om de opening van een onderzoek te rechtvaardigen’. “Onze sector lijkt een bijkomstig slachtoffer te zijn van een breder handelsconflict, dat de toegang van Chinese consumenten tot producten die zij zeer waarderen en waarderen, zal beperken als er niet met voorrang een oplossing wordt gevonden.” De sectororganisatie vraagt dan ook dat de Europese Commissie er alles aan doet om de toepassing van de voorlopige tarieven tegen te houden.