EU-Parlement wil Europese landbouwers weerbaarder maken tegen supermarkten
Het Europees Parlement heeft dinsdag een bijsturing van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) goedgekeurd. Landbouwers moeten hun positie tegenover de dominante supermarktketens kunnen versterken.

Vanaf 1 januari 2018 zullen alle erkende landbouworganisaties de productie kunnen plannen en namens hun leden leveringscontracten kunnen sluiten. Tot nu waren collectieve onderhandelingen alleen toegestaan in specifieke sectoren als melk, rundsvlees, olijfolie en graan. "Een eerlijke prijs voor onze boeren. Dat is een nagel waar ik hier al drie jaar op klop", reageert Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V). "Nu kunnen landbouwers zich in alle sectoren verenigen in producentenorganisaties en zo met een harde vuist op tafel kloppen. Te vaak nog zijn boe ren de d upe van de bijna monopoliepositie van grote afnemers als de supermarkten."
Tegelijk zullen landbouwers meer middelen krijgen om zich te beschermen tegen schommelingen van de markt en tegen risico's als slechte weersomstandigheden of ziekten bij dieren of planten. De Europese lidstaten krijgen dan weer meer flexibiliteit om te definiëren wat een 'actieve landbouwer' is, die in aanmerking komt voor Europese subsidies.
Open Vld-Europarlementslid Hilde Vautmans is zeer tevreden met de hervorming. "Een jonge landbouwer, die niet ouder is dan 40 jaar wanneer hij zijn aanvraag indient, zal gemakkelijker subsidies kunnen ontvangen", legt ze uit. Ook de administratieve vereenvoudiging waar de landbouwers van zullen kunnen genieten, stemt haar positief.
De hervorming werd goedgekeurd met 503 stemmen voor, 87 stemmen tegen en 13 onthoudingen.