Startpagina Actueel

Blauwtongvirus: ergste is achter de rug

Het blauwtongvirus is op 3.586 plaatsen in België vastgesteld. Er zijn besmettingen op het hele Belgische grondgebied. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Volgens het agentschap is het ergste echter achter de rug: er is een daling in het aantal opgehaalde kadavers.

Leestijd : 2 min

Het blauwtongvirus heeft zich verspreid over het hele Belgische grondgebied. Oorspronkelijk bevond de brandhaard van de uitbraak zich in de provincies Antwerpen, Luik en Luxemburg, maar sindsdien kleurde de kaart van België door gezondheidsinstituut Sciensano felrood.

Oost-Vlaanderen en Luik zwaarst getroffen

Oost-Vlaanderen en Luik lijken het zwaarst getroffen met respectievelijk 531 en 509 haarden van blauwtong. De cijfers zijn bovendien een onderschatting: sinds 12 september is het voor veehouders namelijk niet langer verplicht om via hun dierenarts een verdacht geval te melden bij het FAVV. "Het virus is in heel het land aanwezig, daarom willen we met deze maatregel de administratieve kosten en lasten beperken", klinkt het bij Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV.

Blauwtong is een virale aandoening die wordt overgedragen door knijten, zeer kleine muggen. Ze komt vooral voor bij schapen en runderen. Vooral schapen kunnen er erg ziek van worden of eraan sterven. Alle herkauwers zijn vatbaar voor het blauwtongvirus.

Al zowat 60.000 dieren overleden

Er zijn nu 1.044 haarden bij schapen, 2.477 bij runderen, 43 bij geiten en 20 bij alpaca's. Vorige week verklaarde ontslagnemend minister van Landbouw David Clarinval (MR) dat er al ongeveer 23.000 schapen en 36.000 runderen overleden zijn aan het virus.

Daling bij Rendac

Volgens het FAVV is de piek echter bereikt. "Het ergste is momenteel waarschijnlijk achter de rug. De temperatuur daalt, waardoor de knijten die het virus verspreiden minder actief zijn. Bovendien ziet vilbeluik Rendac een daling in het aantal opgehaalde kadavers," besluit Bonte.

Belga

Lees ook in Actueel

Moet de pachter in de pachthoeve wonen?

Recht Een pachtovereenkomst heeft betrekking op onroerende goederen die de pachter hoofdzakelijk exploiteert in het kader van een professioneel landbouwbedrijf. In de verpachting van een hoeve zit vaak ook een woning vervat. Maar soms heeft een pachter al een eigen woning op een tweede bedrijfszetel of krijgt hij er in de loop van de pachtovereenkomst een eigen woning bij. De vraag stelt zich dan of de pachter verplicht is om in de gepachte hoeve te wonen.
Meer artikelen bekijken