Startpagina Economie

WTO-top levert voor landbouw niks op

De topconferentie van Wereldhandelsorganisatie WTO deze week heeft voor landbouw geen overeenkomst opgeleverd. De VS blokkeerden uiteindelijk een tekst die na dagenlang overleg met brede consensus onder de vele deelnemende landen was opgesteld.

Leestijd : 2 min

Volgens anonieme bronnen van het internationale centrum voor handel en duurzame ontwikkeling ICSTD had de VS 3 hoofdbezwaren tegen de tekst, die wel door de EU was goedgekeurd. Ten eerste zijn zij tegen een clausule die stelt dat ontwikkelingslanden een speciale positie krijgen. Ontwikkelingslanden zouden bij afspraken altijd langer de tijd krijgen om nieuwe afspraken te implementeren en zouden de afspraken voor hen ook minder scherp zijn. De VS vindt dat voornamelijk China zich niet langer tot de ontwikkelingslanden mag rekenen. Binnen de WTO kunnen landen echter zelf hun classificatie bepalen. Toen China tot de WTO toetrad was het een ontwikkelingsland, nu is het volgens de VS een mix van ontwikkelingsland en een geavanceerde economie, maar China zelf moet haar classificatie aanpassen.

Nieuwe onderhandelingen

De VS staat ook sceptisch tegenover een aantal paragrafen in de voorsteltekst waarin commitment wordt uitgesproken voor nieuwe onderhandelingen over agrarische binnenlandse steun, het vergroten van toegang tot elkaars landbouwmarkten en het inperken van exportsteun. Ten slotte was de VS tegen een concreet onderhandelingspad dat moet leiden tot nieuwe afspraken over het managen van landbouwvoorraden. Vooral India en China willen het recht om voorraden aan te houden vergroot zien. Nu zijn regels streng. Officieel willen de landen met de voorraden hun voedselzekerheid vergroten. Volgens de VS sturen de landen de marktprijzen met de voorraden, wat indruist tegen de liberale uitgangspunten van de WTO. De VS was ten slotte geïrriteerd dat in de verklaring zou worden verwezen naar onderhandelingen op het gebied van katoen. De VS werd al meermalen op de vingers getikt door de WTO vanwege haar steun voor katoenboeren. De EU probeerde met Brazilië een compromis in te brengen, maar ving bot.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken