Erosie vorm omvangrijk probleem in Heuvelland
Lieve D’Haene, schepen van landbouw en waterlopen in de gemeente Heuvelland (gemeentebelangen) vraagt aandacht voor de erosieproblematiek in deze gemeente.

Het West-Vlaamse Heuvelland met zijn glooiend landschap waar de plaatselijke landbouwer de landschapsmaker is, heeft problemen met erosie. Dat komt omdat daar veel hellende percelen zijn met een zand- en leembodem. Als het veel regent, kan het water onvoldoende insijpelen en dan spoelt de vruchtbare grond af. Maar erosie zorgt ook voor overlast door slibafzetting in de waterlopen en veroorzaakt modderstromen op de Heuvellandse wegen. Helaas gaat het probleem verder dan dat, want ook gewasbeschermingsmiddelen worden afgespoeld en zo komt de drinkwatervoorziening in het gedrang.
“Als we er de erosiekaart van Heuvelland bijnemen, zien we dat veel percelen paars of rood ingekleurd zijn, respectievelijk percelen met een hoge tot zeer hoge erosiegevoeligheid”, bemerkt schepen D’Haene.
Om deze problematiek aan te pakken, werkt de gemeente Heuvelland samen met een erosiecoördinator van Inagro die uitzoekt waar en hoe de erosie dient aangepakt te worden. Die legt ook de contacten met de landbouwers en helpt hen verder met een plan van aanpak van de erosie. Omdat het probleem in Heuvelland omvangrijk is, werd ondertussen een 2de erosiecoördinator aangesteld.
‘Maar er wordt al heel wat gedaan in Heuvelland om de erosie aan te pakken’, zegt Lieve D’Haene. Veel landbouwers zijn hiermee al jaren bezig en hebben al talrijke maatregelen uitgeprobeerd, en met resultaat, want recente slibmetingen tonen aan dat het slib in Dikkebusvijver zich minder snel opstapelt dan verwacht.
De mogelijkheden voor de aanpak van de erosie zijn uiteenlopend, van het inzaaien van grasbufferstroken tot het plaatsen van een houthakseldam op de meest gevoelige plaatsen, maar ook de niet kerende bodembewerking wint steeds meer terrein.
Bijkomend probleem in Heuvelland zijn de problemen met ‘Onroerend Erfgoed’ die niet zo happig zijn om een houthakseldam te zien verschijnen in het mooie landschap van Heuvelland. ‘Hiervoor hebben wij een veldwerkster van het provinciaal project Water + Land + Schap’. Zij staat de landbouwers bij, met raad en daad om hun dossier op te maken. Ondertussen zijn er al enkele goedkeuringen binnen.
We gaan dus voluit voor een erosieaanpak in Heuvelland maar er is nog veel werk aan de winkel’., aldus de schepen. ‘Binnenkort ga ik samen de erosiecoördinator op pad om de landbouwers op te zoeken die eigenaar of gebruiker zijn van de meest gevoelige percelen’.