Startpagina Pluimvee

Sensoren kunnen uitval bij vleeskippen helpen inperken

In de vleeskippensector zijn luchtweginfecties en kreupelheid de belangrijkste oorzaken voor uitval en dus rendementsverlies. Nieuwe sensortechnologie kan pluimveehouders helpen bij welzijnsdetectie en artificiële intelligentie (AI) kan helpen om op basis van de verzamelde gegevens automatisch in te grijpen.

Het registreren van gebreken inzake welzijn bij de 36 miljoen vleeskuikens in Vlaanderen kan gebeuren via heel wat sensoren (beeld, geluid, geur, temperatuur…). Er is echter niet 1 sensor die alles kan detecteren en er is (nog) niet voor elk opspoorbaar welzijnskenmerk een automatische reactie beschikbaar die het probleem helemaal oplost. De cirkel van automatisch vaststellen tot automatisch ingrijpen valt wel te sluiten. Dat is goed nieuws voor de sector. Bij vleeskippen gaat het over grote aantallen in relatief korte periodes. Elk half procentje minder uitval heeft een grote economische...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Bereken zelf je PAS-referentie 2030

Stikstof Via een online referentietool kan je zelf de PAS-referentie 2030 van je bedrijf berekenen, de maximale ammoniakemissie die je bedrijf na 2030 mag uitstoten. Sinds maandag 28 april kan je ook een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aanvragen.
Meer artikelen bekijken