Startpagina Akkerbouw

Ecoregeling verhogen koolstofgehalte via stalmest of houtsnippers: neem foto’s als bewijs

Ook in 2025 kunnen landbouwers een subsidie vragen voor het verhogen van het koolstofgehalte door het aanbrengen van producten met een hoog koolstofgehalte, waaronder stalmest en houtsnippers. Het subsidiebedrag wordt toegekend als kan aangetoond worden dat minstens 10 ton stalmest of houtsnippers per hectare werd opgebracht.

Leestijd : 2 min

Landbouwers kunnen reeds starten met het opbrengen en onderwerken van stalmest en houtsnippers vóór de indiening van de verzamelaanvraag waarin de landbouwer de subsidie aanvraagt. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij wil geïnteresseerde landbouwers nu al informeren. Het Agentschap vraagt de landbouwers om correct foto’s te nemen als bewijs dat de stalmest of de houtsnippers werd opgebracht. Zo kunnen zij nadien aantonen dat het perceel voldoet aan de voorwaarden voor uitbetaling.

Landbouwers die de subsidie voor het verhogen van het koolstofgehalte via stalmest of houtsnippers willen ontvangen, moeten een foto nemen van de stalmest of de houtsnippers die op het perceel werden opgebracht. De foto moet genomen worden op het moment dat de stalmest of de houtsnippers worden uitgespreid, op het veld liggen of ondergewerkt worden. De foto moet duidelijk zichtbaar aantonen dat er stalmest of houtsnippers werden opgebracht.

Hoe neem je een goede foto?

Neem foto’s met de LV-AgriLens-app op het perceel. Neem bij voorkeur 1 duidelijke overzichtsfoto per perceel. De stalmest of houtsnippers en een groot deel van het perceel moeten duidelijk zichtbaar zijn op de foto. Iedereen met de LV-AgriLens-app kan de foto nemen, ook loonwerkers.

Het agentschap vraagt landbouwers de foto bij voorkeur te nemen met de LV-AgriLens-app, zodat er zekerheid is over locatie en tijdstip van de foto. Meer informatie over de app vindt u op de website https://lv.vlaanderen.be/e-loket/help-e-loket/app-lv-agrilens.

Landbouwers die geen gebruik maken van de LV-AgriLens-app, moeten ervoor zorgen dat het perceel kan geïdentificeerd worden aan de hand van de foto. Het wordt daarom aangeraden voldoende uit te zoomen en herkenningspunten zoals gebouwen, een kerktoren, …. in het beeld op te nemen. Het moet evenwel duidelijk zichtbaar blijven op de foto dat er stalmest of houtsnippers op het perceel werden gebracht.

Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Lees ook in Akkerbouw

Raphaël Liégois neemt maïs mee naar ruimtestation

Maïs De Belgische astronaut Raphaël Liégeois zal tijdens zijn ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS in 2026 3 wetenschappelijke experimenten van Belgische onderzoekteams uitvoeren. Hij onderzoekt onder andere hoe gewichtloosheid de groei van maïs beïnvloedt.
Meer artikelen bekijken