Startpagina Akkerbouw

Aanspreekpunt moet lokale besturen helpen bij ontwikkeling voedselstrategieën

Via de oprichting van een aanspreekpunt willen de Vlaamse ministers van Omgeving en Landbouw Jo Brouns en van Plattelandsbeleid Hilde Crevits (beide cd&v) lokale besturen helpen bij de ontwikkeling van (boven)lokale voedselstrategieën. Tegen 2029 moet minstens 25% van de Vlaamse gemeenten een (boven)lokale voedselstrategie hebben waarbij er maximaal wordt ingezet op samenwerking tussen het platteland en stedelijke gebieden.

Leestijd : 2 min

Eind 2022 werd de Vlaamse voedselstrategie ‘Go4Food’ gelanceerd om ons voedselsysteem klaar te stomen voor de toekomst. Lokale voedselstrategieën zijn een belangrijke hefboom om de doelstellingen van deze voedselstrategie te helpen realiseren. “Ze maken het voor gemeenten mogelijk om aandacht te besteden aan gezond voedsel van en voor de inwoners”, zegt Vlaams minister van Plattelandsbeleid Hilde Crevits. “Zo ondersteun je de korte keten en is er een duidelijke band tussen landbouwer en consument. Crevits beseft dat het voor kleine gemeenten vaak moeilijk is om hier veel tijd en middelen in te steken. “Daarom bekijken we hoe we het voor gemeenten en regio’s gemakkelijker kunnen maken om, zelf of in samenwerking, een voedselstrategie uit te werken. Lokale besturen kiezen hun eigen prioriteiten rekening houdend met hun lokale context, maar we kunnen hen wel sensibiliseren en inspireren met een helder kader en goede praktijken.”

Uitrol van lokaal grondenbeleid

Volgens minister Brouns biedt de Vlaamse voedselstrategie lokale besturen de kans om samen met boeren en burgers onze lokale productie te verankeren. “Daarbij reiken we de hand naar het lokale en provinciale niveau en focussen we op het grondenbeleid. Historisch gezien zijn lokale besturen – via kerkbesturen en OCWM’s – immers grootgrondbezitters”, aldus Brouns. Hij ziet lokale voedselstrategieën als hefbomen voor de uitrol van een lokaal grondenbeleid met daarin kansen voor jonge landbouwers die inzetten op agro-ecologische praktijken en de lokale markt. “Het lokale aankoopbeleid en publieke catering bieden dan weer kansen om de consumptie van lokale voeding te promoten en te verhogen.”

Diverse thema’s

De cd&v-ministers willen het lokale en provinciale niveau actief ondersteunen op het vlak van (boven)lokale voedselstrategieën. Daarom schrijven ze een overheidsopdracht uit voor de oprichting van een aanspreekpunt dat lokale besturen daarbij begeleidt en ondersteunt. Thema’s die hierin aan bod komen zijn onder meer communiceren naar burgers en hen engageren, een voedselbeleid implementeren in de eigen werking (bijvoorbeeld aankoopbeleid en catering) en samenwerking met stakeholders.

Meer info over de Vlaamse voedselstrategie vind je hier.

Kabinet Brouns

Lees ook in Akkerbouw

‘Waterbassin met 33.000 m3 water is een keiharde noodzaak’, meent Michael Schippers

Aardappelen De Zeeuwse akkerbouwer Michael Schippers heeft een akkerbouwbedrijf in Kamperland op Noord-Beveland. Hij is echt een akkerbouwer die houdt van zo efficiënt mogelijk werken. “Dus een zo laag mogelijke input en een zo hoog mogelijke opbrengst.” Hij ging anderhalf jaar naar het land waar zijn ouders ook een sterke band mee hebben, Canada, zowel om levenservaring op te doen als om te werken.
Meer artikelen bekijken