Startpagina Akkerbouw

Boer wordt klimaatdienstleverancier

De klimaatverandering zorgt in onze contreien voor meer hittegolven, stormen, en ook droogte. Vlaanderen moet zich daarom aanpassen en volgens kersvers doctor Jeroen De Waegemaeker (UAntwerpen) kunnen landbouwgronden een sleutelrol spelen.

Leestijd : 2 min

Volgens de onderzoeker wordt er nu vaak naar de natuur gekeken, met bijvoorbeeld extra bossen en natuurgebieden, en extra bomen in de stad tegen zomerse hitte. Maar volgens hem spelen landbouwgronden, die de helft van de Vlaamse ruimte innemen, een sleutelrol om de klimaatveranderingen aan te kunnen.

"Mits een aangepast ontwerp en beheer kunnen zowel akkers als velden diverse extreme weersomstandigheden opvangen. Ze kunnen onder meer het stedelijke hitte-eiland temperen en overstromingen bufferen", zegt De Waegemaeker na zijn doctoraatsonderzoek 'Climate-proof through Design', een samenwerking tussen de universiteit en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

De Waegemaeker werkte voorlopig drie sites uit: aan de kust, in het Brusselse en in de Kempen. "Heel wat landbouwers boren nu diep in de grond om water te halen. Daardoor wordt de ondergrond droger, ook in de omgeving. We kijken naar het opvangen van water in natte momenten voor de droge momenten. Dat kan via grachten, enzovoort", zegt promotor Maarten Van Acker.

"Daarnaast wordt Vlaanderen steeds vaker geconfronteerd met overstromingen en landbouwgronden kunnen daarbij een buffer vormen. Al hangt het er natuurlijk van af welke teelt er gebeurt. Als een grond frequent overstroomt, dan verlies je de oogst. Een grasland of weide kan dan interessanter zijn", vult De Waegemaeker aan.

Hij wijst erop dat historisch gezien gronden langs rivieren al als overstromingsgebied dienden. "Nadien kwam - mede door subsidies - de nadruk meer op productie te liggen, wat de overstromingsbuffer sterk vermindert, al probeert het beleid nu ook meer in te zetten op 'ecosysteemdiensten'", zegt de onderzoeker nog.

"Landbouwgrond - die tijdens hittegolven een stuk koeler is tegenover steden - kan ook meer een rol spelen om via recreatie verkoeling te geven aan nabijgelegen steden, die almaar vaker te maken zullen krijgen met extra verhitting", stelt De Waegemaeker nog, die wel pleit voor een debat over financiering als wederdienst voor de geleverde klimaatdiensten.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken