Startpagina Paarden

Vlaams Paard zit in de lift

Het Vlaams Paard is een koudbloedtype met een betrouwbaar karakter en een uniek recreatiepaard. Zowel als trek- en werkpaard, rijpaard als aangespannen paard vallen de vlotte gangen, rustige blik en voldoende temperament in de smaak van menig paardenliefhebber.

Leestijd : 2 min

Typerende eigenschappen zijn: slanke en zuivere benen die de levensduur van het paard verlengen. De wendbaarheid en uithoudingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen.

Terugblik

Over het wel en wee van het Vlaams Paard contacteerden we secretaris Marc Baelde. Is er tijdens het voorbije jaar iets speciaals gebeurd? Marc: “Onze deelname aan Agriflanders kende veel bijval, alsook onze medewerking aan Pferdestark in Duitsland. We waren er present met 7 paarden (6 paarden en een veulen) en hebben verschillende shows gegeven.” Je moet weten dat Pferdestark een van de grootste beurzen is voor paarden. De optredens hadden plaats voor duizenden liefhebbers. Marc: “We werden ook uitgenodigd op een paardenbeurs in Italië. We trokken er heen met weerom een groep van een zevental paarden om demonstraties te geven zoals boomslepen, maître du feu waarbij er met de paarden gewerkt werd tussen twee vuren. Onze paarden hebben bewezen dat ze geschikt zijn om in moeilijke omstandigheden ingezet te worden.”

En ju, vooruit

Voor dit jaar kondigen zich enkele nieuwe initiatieven aan zoals de organisatie van de eerste nacht van het Vlaams Paard op zaterdag 24 februari in de thuis- en peterstad Waregem. Op die manier hoopt men zaad in het bakje te krijgen, wat nodig is. En voor de eerste keer zal de nationale prijskamp voor merries, hengsten en ruinen doorgaan in Wachtebeke tijdens de activiteiten van Stichting Levend Erfgoed. Ook daar worden duizenden mensen verwacht. En hoe zit het met de handel? Marc: “Onze veulens vinden vlot hun weg en we noteren heel wat mutaties. Onlangs werd er op een veiling in Amerika voor een Vlaams Paard duizenden dollars betaald met als gevolg dat omwille van de hoge prijs het moeilijker wordt om Vlaamse paarden in te voeren.” Dat is dan de keerzijde van het verhaal. En voor de rest noteert men een lichte stijging zowel qua inschrijving van de veulens als het aantal leden.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken