Zeventigtal salmonella-infecties in België gelinkt aan consumptie van eieren
Het Nationaal Referentie Centrum voor Salmonella (NRC, Sciensano) stelde sinds begin dit jaar een verhoging vast van een bepaalde salmonellastam. Daarop werd een brononderzoek gestart door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Departement Zorg en Sciensano. Uit de resultaten blijkt dat eieren aan de oorzaak liggen van de Salmonella-uitbraak. Intussen worden de betrokken producten teruggeroepen van bij de consument.

Tussen begin dit jaar en 17 februari werden 67 patiënten door het NRC bevestigd, vooral in Vlaanderen. Het Departement Zorg en Sciensano voerden een uitvoerige enquête uit bij het grootste deel van de patiënten. Ze bevroegen de voedselconsumptie in de dagen voor het optreden van de ziekteklachten, inclusief informatie over de aankoopplaatsen. De consumptie van eieren bleek een gemeenschappelijke factor. Het FAVV startte daarop een tracering en ging ter plaatse bij een legbedrijf om stalen te nemen. Hierin werd dezelfde salmonellastam teruggevonden als bij de patiënten, waardoor de vermoedelijke bron nu bevestigd is.
Om de uitbraak te stoppen werden de eieren op het legbedrijf en bij hun afnemers geblokkeerd. “De eieren mogen niet meer vers verkocht worden, enkel verwerkt in bijvoorbeeld pasta nadat er een verhitting plaatsvond”, zegt Hélène Bonte, woordvoerder van het FAVV. “De pluimveehouder kan ervoor kiezen om vroegtijdig zijn dieren weg te doen en te herbevolken, maar deze keuze ligt volledig bij de landbouwer.”
Aan consumenten die de eieren nog in hun bezit hebben, wordt gevraagd om deze niet te consumeren en terug te brengen naar het verkooppunt. Het gaat om eieren met een houdbaarheidsdatum tussen 27/01/2025 en 24/03/2025 en stempelcode ‘1-BE-306401’. Meer informatie over de terugroepactie is hier te vinden.
Was handen regelmatig
“Door het snelle optreden en de constructieve samenwerking met het Departement Zorg en Sciensano hebben we de oorzaak van de besmetting kunnen vaststellen”, zegt Bonte. “De Salmonellabacterie kan zowel in de eieren als op de schaal worden teruggevonden. Het is daarom belangrijk om dit product goed te verhitten voor consumptie en de handen regelmatig te wassen tijdens het koken en vooral na het breken van de eieren.”
“De informatie die gedeeld wordt door patiënten is essentieel om uitbraakonderzoek te kunnen doen. Departement Zorg en Sciensano willen de patiënten die meewerkten daarom graag bedanken. We hopen dat alle zieke patiënten er snel helemaal bovenop zijn”, zegt Joris Moonens, woordvoerder Departement Zorg.