Ondanks de beperkte productie moeten we Vlaamse hop koesteren
Om in de toekomst van heerlijk Belgisch bier met Belgische hop te kunnen genieten, is het belangrijk om door middel van innovatie in te zetten op het behoud van de Belgische hopproductie.

In Vlaanderen is de hopproductie een kleine, maar bijzondere sector binnen de Belgische landbouw.
Hoewel ons land internationaal bekendstaat om zijn bieren en vooral om de hoppige speciaalbieren, is de binnenlandse hopproductie relatief beperkt. De teelt van hop is vooral geconcentreerd in de regio Poperinge in West-Vlaanderen. Kleinere teeltgebieden in de Westhoek vindt men in Alveringem en Lo-Reninge. Vlaanderen telt een dertigtal hopboeren en om en bij de 200 ha hopvelden.
Naar HopBel 3.0?
In de commissie Landbouw binnen het Vlaams parlement vestigde volksvertegenwoordiger Eva Ryde (N-VA) op 12 maart de aandacht op de noodzaak van voortdurende innovatie en kwaliteitsbewaking. Die zijn nodig om de reputatie van de Vlaamse hopsector te behouden en te versterken. Tot 26 augustus 2026 loopt HopBel 2.0. Dat bouwt verder op het eerdere plan en is op zoek naar de ontwikkeling van nieuwe hopvariëteiten.
Veredeling van hop is volgens Vlaams landbouwminister Brouns (cd&v) een werk van lange adem. Hij herinnerde eraan dat HopBel 2.0 werd gefinancierd als Vlaio-LA-traject (Agentschap Innoveren en Ondernemen – Landbouw). Dat agentschap valt sinds het begin van deze legislatuur niet langer onder zijn bevoegdheid, maar hoort thuis bij minister-president Diependaele (N-VA). Of dit project voortgezet kan worden als HopBel 3.0, binnen hetzelfde kader, kan Brouns dus zelf moeilijk beantwoorden.
Naar aanleiding van een bezoek tijdens vorige legislatuur werd Brouns al aangesproken op het belang van hopkeuring. Het keuren van de hop behoort tot de taken van het agentschap.
Onafhankelijke hopkeurder
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij waakt er over dat er voor het uitvoeren van haar taken de nodige middelen en personen beschikbaar zijn op korte en langere termijn. Momenteel kunnen de Vlaamse hoptelers rekenen op een onafhankelijke hopkeurder via de Vlaamse overheid. Deze persoon gaat binnenkort met pensioen. Brouns bevestigt dat voor deze functie tijdig vervanging zal voorzien worden.
Wegens de specificiteit van de taak anticipeerde het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij door een overlap in de taakuitvoering mogelijk te maken door al een nieuwe werving te doen. Zo is de kennisoverdracht verzekerd.