Startpagina Overdraagbare ziekten

Meer hersenafwijkingen bij runderfoetussen en pasgeboren kalveren door blauwtong

Sinds de uitbraak van blauwtong serotype 3 in juli 2024 was er een sterke stijging van het aantal abortussen dat voor onderzoek naar de autopsiezaal van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) werd gestuurd. Heel wat van deze foetussen vertoonden een aangeboren hersenafwijking, bekend als hydranencephalie.

Vooral sinds half september 2024 zag DGZ veel runderfoetussen met deze afwijking, zonder andere zichtbare afwijkingen. Eind december bleek de hersenafwijking zelfs bij levend geboren dieren voor te komen. Dit werd geconstateerd bij kadavers van kalveren die voor onderzoek in de DGZ-autopsiezaal werden aangeboden, waarvan sommige maar liefst 3 weken oud waren geworden. Begin januari 2025 stelden de autopsiedierenartsen ook een geval vast bij kleine herkauwers.

Bij hydranencephalie is het hersenweefsel van de grote hersenen zo goed als afwezig. De...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Overdraagbare ziekten

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken