Startpagina Akkerbouw

De gevolgen van een droog voorjaar in winter- en voorjaarsteelten

We worden dit voorjaar uitgedaagd door de droogte in onze velden. Door het oppompverbod zal het voor veel telers ook extra transport kosten om het water tot op de juiste plaats te krijgen.

Leestijd : 3 min

Het belang van een eigen grondwaterwinning en -opslag is hierbij voor groentetelers nog maar eens aangetoond. Enkel een (grote) waterbuffer is steeds in droge omstandigheden onvoldoende. Zonder bijvulling is deze, hoe groot hij ook is, steeds te klein.

Wintertarwe

Wintertarwe zal weldra naar zijn laatste blad evolueren, deels door droogtestress. Er zijn percelen die slechts 10 à 15 l water/m2 kregen vanaf 15 februari tot nu. Indien er dierlijke mest werd toegediend, zien we daarvan nog de restanten liggen. Onze bemestingsgiften hebben dus alles behalve hun werk kunnen doen.

Wel staat de wintertarwe er uitzonderlijk gezond bij. Er kan dus nagedacht worden over een bladvoeding samen met de aarbehandeling, zodra de aar deels zichtbaar is. Zo krijgen we toch nog wat voeding in de plant die nuttig kan zijn voor de vorming en vulling van de aar.

Onkruidbestrijding in aardappelen

Op aardappelpercelen die tegen de opkomst een vooropkomstschema onkruidbestrijding kregen, maar waar nog onvoldoende vocht was, zien we dat er correctie nodig zal zijn. Veel wettelijke oplossingen zijn er echter ook hier niet! En ook deze zullen zonder vocht matig werken.

Metribuzin (Sencor, Artist, Mistral, Acorix, Citation...) gaat uit de markt dit jaar. We zitten in de laatste weken van gebruik, 30 juni is de laatste dag dat het gebruikt kan worden. We verliezen dus een goede correctiemolecule! Ook het gebruik ervan in de wortels (Sencor, Mistral...) zullen we missen.

Zwarte nachtschade en doornappel zijn 2 onkruiden waar de aardappelteler nog mee kampt.
Zwarte nachtschade en doornappel zijn 2 onkruiden waar de aardappelteler nog mee kampt. - Foto: LVC

Marktsituatie aardappelen

Terwijl de afzet van aardappelen zeer pover blijft en de prijs voor de oude oogst verder daalt tot 7,5 euro/100 kg, zien we weinig groei in onze vroeg geplante aardappelpercelen.

Ondanks dat we de bodembewerkingen en de uitplant van aardappelen met een zeer goede bodemstructuur konden uitvoeren, gaat alles door de droogte zeer traag. De ‘gewonnen’ weken dat we deze teelt vroeger konden poten, zijn we aan het verliezen. Uiteraard kan hier de komende weken nog veel bepaald worden.

Bij veel telers rijst nu wel de vraag waarom alle spelers op de aardappelverwerkende markt de mond vol hebben van snelle expansie in capaciteit, terwijl men nu goed draaiende verwerkingslijnen zo lang stillegt?

Bieten

Onkruidbestrijding in suikerbieten is er niet eenvoudiger op geworden. Vooral melganzevoet kan al wel eens aan een minder goed geplaatste bespuiting ontsnappen. In dat geval dient men zeker ‘s morgens heel vroeg te spuiten met voldoende hoge dosissen van de actieve stof fenmedifam. EC-formuleringen werken agressiever dan een SC-formulering, ethofumesaat en uitvloeiers. Versterken kan met Venzar en/of Centium. Hoewel sommigen de combinatie van Venzar en Centium afraden, kan dit op goed groeiende afgeharde bieten op zwaardere gronden zonder probleem gebruikt worden.

Ook de tussentijden in de onkruidbestrijding verkleinen naar 4 dagen en veel water gebruiken is zeker een aanrader.

Vlas

Terwijl er in de vlasstreken in Wallonië wel behoorlijk wat neerslag viel, zien we in percelen in West- en Oost-Vlaanderen een zeer beperkte groei. Hier zal neerslag nodig zijn voor voldoende lengtegroei.

In sommige vlaspercelen was een correctiebehandeling inzake onkruidbestrijding aangewezen.
In sommige vlaspercelen was een correctiebehandeling inzake onkruidbestrijding aangewezen. - Foto: LVC

Wintervlas staat in bloei en is behoorlijk in lengte, maar ook deze teelt heeft dit voorjaar te lijden gehad onder de droogte. Vorstschade zagen we bijna nergens. Het is duidelijk dat de juiste rassenkeuze in de teelt hierin belangrijk is. Het ras Jade bevestigt zijn potentieel als hét wintervlasras.

Spinazie

De eerste nieuwe spinazieoogst gebeurde rond 3 mei. Dit is dus spinazie die bijzonder weinig natuurlijke neerslag kreeg en die er enkel tot stand kwam door veelvuldige beregening. Ook de spinaziezaai die gebeurde in april dient beregend te worden om de opkomst- en doorgroeimogelijkheden te houden.

Het is in deze teelt vechten tegen de natuur om toch een redelijke opbrengst te hebben. Bij het potentieel van de spinazie die gezaaid is begin mei, waarbij men in de eerste weken geen regen voorspelde, kan men zich dus terecht vragen stellen.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Oppositie vraagt hoorzitting over droogte

Akkerbouw De oppositiepartijen Groen en Open Vld vragen hoorzittingen over de droogte en over de houding van de Vlaamse overheid. Fractieleider Mieke Schauvliege verwijt minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) dat hij talmt met maatregelen. De minister countert de kritiek.
Meer artikelen bekijken