Alarmerende hoeveelheden PFAS in brood, pasta en ontbijtgranen in Oostenrijk
Een nieuw onderzoek van Milieuorganisatie Global 20000 onthult alarmerend hoge niveaus van de 'forever chemichal’ trifluorazijnzuur (TFA) in alledaagse granen en graanproducten. De bevindingen wijzen op een wijdverspreide vervuiling door PFAS-pesticiden, met TFA-gehaltes die 3 keer hoger zijn dan in een vergelijkbaar onderzoek van 8 jaar geleden. Pan Europe en Global 2000 sporen beleidsmakers aan om zonder uitstel deze vervuiling van voedsel en water tr stoppen door PFAS-bestrijdingsmiddelen vandaag nog te verbieden.

Het onderzoek, uitgevoerd door PAN Europe's lid Global 2000 in Oostenrijk, is een vervolg op het onlangs gepubliceerde EU-brede onderzoek naar TFA in wijn. De organisatie analyseerde 48 graansoorten en graanproducten gekocht in Oostenrijk, waaronder pasta, gebakken producten, ontbijtgranen en volle granen, gelijk verdeeld over biologische en conventionele bronnen.
“Het niveau van TFA, vooral in brood en...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement