Opbrengst van tarwe, rijst en maïs zal afnemen door klimaatverandering
Als gevolg van de klimaatverandering zal de capaciteit van de planeet om zichzelf te voeden afnemen. Zelfs als de landbouwpraktijken worden aangepast, zal de opbrengst van 6 belangrijke gewassen met een kwart afnemen tegen het einde van de eeuw. Zo blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het vakblad Nature.

Elke graad opwarming komt overeen met het verlies aan 120 kcal per persoon per dag. Dat is 4,4% van de aanbevolen dagelijkse inname. “Als de aarde met 3 °C opwarmt, dan is het alsof elke persoon op aarde het ontbijt aan zich voorbij laat gaan”, duidt Solomon Hsiang, hoogleraar sociale milieuwetenschappen aan de Stanford Doerr School of Sustainability en coauteur van de studie.
De studie werd gedurende 8 jaar uitgevoerd in 55 landen, met behulp van onderzoekers van een 15-tal universiteiten in het kader van Climate Impact Lab, een onderzoeksconsortium van de universiteit van Chicago.
Ook mits aangepaste landbouwpraktijken
In vorige onderzoeken werd het verband tussen het opbrengstverlies en de klimaatverandering al gelegd. Het nieuwe aan deze studie is dat de auteurs ook de aangepaste landbouwpraktijken (selectie van variëteiten, gebruik van meststoffen, irrigatie...) mee in overweging hebben genomen.
De onderzoekers hebben zich toegespitst op 6 basisproducten: tarwe, mais, rijst, soja, sorghum en maniok.
Als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen, dan zal de opbrengst van deze 6 basisproducten met 24% afnemen tegen 2100 in vergelijking met een wereld zonder klimaatverandering. Zonder bijkomende aanpassingen zou het totale verlies kunnen oplopen tot 37%. Als de uitstoot daarentegen snel wordt ingeperkt, dan kan het verlies beperkt worden tot 11%.