Startpagina Klimaat

Opbrengst van tarwe, rijst en maïs zal dalen door klimaatverandering

Door de klimaatverandering zal de capaciteit van de planeet om zichzelf te voeden afnemen. Zelfs als de landbouwpraktijken worden aangepast, zal de opbrengst van 6 belangrijke gewassen, waaronder tarwe en rijst, met een kwart afnemen tegen het einde van de eeuw. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het vakblad Nature.

Leestijd : 2 min

Elke graad opwarming komt overeen met het verlies aan 120 kilocalorieën per persoon per dag. Dat is 4,4% van de aanbevolen dagelijkse inname. “Als de aarde met 3 °C opwarmt, is het alsof elke persoon op aarde het ontbijt aan zich voorbij laat gaan", duidt Solomon Hsiang, hoogleraar sociale milieuwetenschappen aan de Stanford Doerr School of Sustainability en coauteur van de studie.

De studie werd gedurende 8 jaar uitgevoerd in 55 landen, met behulp van onderzoekers van een 15-tal universiteiten in het kader van Climate Impact Lab, een onderzoeksconsortium van de universiteit van Chicago.

Aangepaste landbouwpraktijken mee in overweging

In vorige onderzoeken werd het verband tussen het opbrengstverlies en de klimaatverandering al gelegd. Nieuw aan deze studie is dat de auteurs ook de aangepaste landbouwpraktijken (selectie van variëteiten, gebruik van meststoffen, irrigatie...) mee in overweging hebben genomen.

Opbrengstdaling 6 basisproducten

De onderzoekers hebben zich toegespitst op 6 basisproducten: tarwe, maïs, rijst, soja, sorghum en maniok. Als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen, dan zal de opbrengst van deze 6 basisproducten met 24% afnemen tegen 2100 in vergelijking met een wereld zonder klimaatverandering. Zonder bijkomende aanpassingen zou het totale verlies kunnen oplopen tot 37%. Als de uitstoot daarentegen snel wordt ingeperkt, dan kan het verlies worden beperkt tot 11%.

Belga

Lees ook in Klimaat

Graslanden cruciaal in bodemkoolstof-verhaal

Klimaat Wereldwijd is er al heel wat onderzoek verricht naar de opbouw van bodemkoolstof in natuurgebieden en akkerland. Graslanden daarentegen kregen tot voor kort opvallend weinig aandacht. Ook bepaalde bodemtypes, zoals zandgronden, blijven vaak ondervertegenwoordigd in bodemonderzoek.
Meer artikelen bekijken