Weyts verbiedt lange dierentransporten tijdens zomermaanden
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) legt deze zomer voor het eerst een verbod op voor het transport van levende dieren over de weg naar landen buiten de Europese Unie.

De maatregel geldt vooral voor landen uit de Maghreb zoals Marokko, Algerije, Tunesië en Libië, maar ook voor Turkije en Libanon. Jaarlijks worden meer dan 4.000 levende runderen uitgevoerd naar die landen. Export naar landen met een gematigd klimaat zoals Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk blijft toegestaan.
In de zomermaanden lopen de temperaturen tijdens de reis en op de bestemming vaak op tot boven 30° C, wat de dieren zwaar belast, klinkt het. Tot nu toe volstond een verklaring van een dierenarts dat het comfort gegarandeerd was bij vertrek, maar in de praktijk leidde dat tot veel onzekerheid. De nieuwe maatregel geldt voorlopig enkel voor juli en augustus.
Andere landen inspireren
Weyts hoopt met het verbod ook andere landen te inspireren om een zomerstop in te voeren. "Ik ken weinig mensen die in de zomer met een wagen zonder airco door zuiderse landen willen trekken, maar dieren moesten dat tot nu wel doorstaan in hete temperaturen", zegt hij.
Het is onduidelijk hoe het verbod zal worden gehandhaafd. Jaarlijks exporteert Vlaanderen daarvan zo'n 140.000 runderen wereldwijd, 90% daarvan blijft binnen de EU. Elk jaar worden vanuit Vlaanderen meer dan 4.000 levende runderen geëxporteerd naar Turkije, Libanon en de Maghreb-landen (Marokko, Algerije, Tunesië en Libië). In 2024 ging het om 177 transporten die naar het zuiden vertrokken. De dieren leggen dan een lange reis af, vaak via Italië, Griekenland, Roemenië en Bulgarije. Soms gebeurt het transport ook over zee.
Transporten naar bijvoorbeeld Turkije, Libanon of Marokko worden opgeschort tot september. In juli en augustus vorig jaar ging het om in totaal 30 transporten, goed voor ongeveer 1.130 dieren. Alleen transporten naar een beperkt aantal bestemmingen - waar de temperaturen niet zo sterk oplopen in de zomermaanden - blijven mogelijk. Het gaat dan om Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Er is volgens minister Weyts ook nog de theoretische mogelijkheid om dierentransporten toe te laten met een airco-systeem, maar dan zouden transporteurs daar eerst in moeten investeren want op dit moment zijn vrachtwagens gewoon niet uitgerust met airco.
Alleen via Europa?
Vlaams Belang diende al in 2023 in het Vlaamse Parlement een voorstel in om langeafstandstransporten van boerderijdieren te verbieden. De partij vroeg daarbij een verbod op transporten van meer dan 8 uur en op transporten naar landen buiten de Europese Unie. "Dit soort lange transporten zijn per definitie grensoverschrijdend, Europees. We kunnen dit alleen aan banden leggen door via Europa te werken", reageerde Ben Weyts toen.
Het Brusselse parlement keurde in 2022 een resolutie goed die de maximale transporttijd van levende dieren tot 8 uur beperkt.