Startpagina Melkvee

Project Rammonia op zoek naar jouw oplossingen voor het stikstofprobleem

Het project Rammonia is op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen voor ammoniakemissies in de melkveehouderij. Daarvoor heeft het jouw hulp nodig. “Deelname is een kans om bij te drage aan de toekomst van de melkveehouderij.”

Leestijd : 4 min

De melkveesector in België staat voor een belangrijke uitdaging: tegen 31 december 2025 moet elke melkveehouder zijn ammoniakemissie met minstens 5% hebben verminderd. Deze reductie kan worden behaald door het toepassen van maatregelen die op de AERM-lijst staan, door het aantal dieren in de stallen te verminderen, of door een combinatie van beide. Nog ambitieuzer is het doel om tegen 31 december 2030 een reductie van 25% te realiseren. Om deze doelstellingen te halen, zijn innovatieve en effectieve maatregelen nodig, die zowel praktisch toepasbaar als financieel haalbaar zijn voor melkveehouders.

Het project Rammonia is opgezet om de veehouderij – rundvee-, pluimvee- en varkenshouderij – te ondersteunen bij deze uitdaging. Rammonia richt zich specifiek op het ontwikkelen van oplossingen voor de reductie van ammoniakemissies uit veestallen. Het partnerschap – bestaande uit ILVO, PVL, Proefbedrijf Pluimveehouderij, Hooibeekhoeve en Inagro – zoekt naar zowel nieuwe ideeën als aanpassingen van bestaande technieken die nog niet op de AERM-lijst staan.

Melkveehouderij

Voor de varkens- en pluimveesector zijn er reeds verschillende voorstellen beschikbaar uit een eerdere bevraging en binnen deze sectoren. Voor de melkveesector is het project echter nog op zoek naar innovatieve ideeën en suggesties. Een belangrijk component van dit project is dan ook het verzamelen van deze ideeën van melkveehouders, bedrijven, onderzoekers en andere betrokkenen.

Dit gebeurt door middel van een bevraging, waarin deelnemers gevraagd worden om hun ervaringen, ideeën en suggesties in te dienen. De antwoorden worden zorgvuldig beoordeeld en de meest beloftevolle maatregel wordt geselecteerd voor verder onderzoek en zal effectief uitgemeten worden voor het bepalen van het reductiepercentage. Het uiteindelijke doel is om een maatregel of techniek te ontwikkelen die kan worden toegevoegd aan de AERM-lijst, een lijst van erkende maatregelen die melkveehouders kunnen implementeren om te voldoen aan de reductiedoelstelling voor ammoniakemissies.

Waar is het project naar op zoek?

Een aantal werkingsprincipes vormen de uitgangsbasis voor het reduceren van ammoniakemissies. Om deze werkingsprincipes te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe ammoniak gevormd wordt. Ammoniak ontstaat wanneer urine in contact komt met vaste mest, waarbij de urease in de mest het ureum in de urine zal omzetten tot ammoniak. Eén van de voor de hand liggende principes is dus zorgen dat de urine en mest op aparte plekken worden uitgescheiden, zoals bij beweiden.

Andere principes zijn het (besmeurd) emissieoppervlak verkleinen; snelle verwijdering van de mest of afgesloten mestopslag; vloeruitvoeringen die urine versneld afvoeren (scheiden van urine/dikke fractie); luchtbehandelingstechnieken.

Ook het behandelen van de mest, bijvoorbeeld door middel van ureaseremmers, of minder eiwit in het rantsoen, waardoor er minder stikstof en ureum in de urine zit, kunnen oplossingen bieden.

Om meegenomen te kunnen worden binnen het project zijn er enkele belangrijke richtlijnen in de zoektocht naar nieuwe maatregelen en technieken. Zo moet het toepasbaar zijn in de melkveehouderij, moet het toepasbaar zijn op stalniveau en mag het niet afhankelijk zijn van 1 aanbieder.

Wat kan je verwachten?

De bevraging binnen het project Rammonia richt zich zowel op aanpassingen of uitbreidingen van bestaande technologieën als op innovatieve nieuwe benaderingen die de ammoniakemissies kunnen reduceren. De focus ligt op haalbare maatregelen die breed toepasbaar zijn voor verschillende soorten melkveebedrijven. Dit betekent dat er gekeken wordt naar zowel brongerichte maatregelen, zoals bijvoorbeeld voeder- of mestadditieven, als naar end-of-pipe maatregelen, zoals luchtwassers.

Melkveehouders, adviseurs, onderzoekers... die ideeën of ervaringen hebben met emissiereducerende technieken worden aangemoedigd de bevraging in te vullen en hun inzichten te delen.

Hoe je kunt helpen

Wanneer je jouw idee graag wil delen, kan dit door de korte, gebruiksvriendelijke vragenlijst in te vullen via de link onderaan. Het invullen van de vragenlijst kan een belangrijk vershil maken in de zoektocht naar haalbare en innovatieve maatregelen voor het verminderen van ammoniakemissies. Deelname is een kans om bij te drage aan de toekomst van de melkveehouderij.

Innovatie en deelname van de sector

Wat het project Rammonia uniek maakt, is de actieve deelname van de sector zelf. Naast het verzamelen van ideeën, wordt de melkveehouderij ook uitgenodigd om mee te beslissen welke maatregelen verder onderzocht gaan worden. Op woensdag 24 september 2025 organiseert het projectteam een bijeenkomst in Sint-Niklaas, waar melkveehouders de kans krijgen om de voorgestelde maatregeln te evalueren en mee te beslissen welke het meeste potentieel heeft om de ammoniakemissies effectief te verminderen en verder te onderzoeken. Ook de andere sectoren krijgen de kans om mee te denken over mogelijke voorstellen van maatregelen en thnieken binnen hun sector. Voor de pluimvee- en varkenssector al dit plaatsvinden op 28 augustus te Geel en 2 september te Roeselare.

Vragenlijst: https://forms.office.com/e/Cpfk8q9WtK

Informatief filmpje: https://vimeo.com/1096249196?share=copy#t=0

Project Rammonia

Lees ook in Melkvee

Houden jouw koeien het koel?

Melkvee Runderen ondervinden veel vaker hittestress dan we op het eerste zicht zouden denken. De eerste tropische dagen van dit jaar werden alweer genoteerd, maar ook bij veel mildere temperaturen kan hittestress reeds de kop opsteken. In dit eerste deel belichten we de gevolgen van hittestress.
Meer artikelen bekijken