Startpagina Paarden

Minister Brouns maakt budget vrij om Belgisch Trekpaard te redden

Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) kent een subsidie van 81.000 euro toe aan de vzw Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT) om het ras en de traditie errond in stand te houden. Dat maakte de minister op 4 juli bekend tijdens een werkbezoek aan trekpaardenfokkerij Stal Hermeshof in Maaseik.

Leestijd : 2 min

In 2018 werd de cultuur rond het Belgische trekpaard erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Ondanks die erkenning staat het ras al jaren onder druk.

Jonge fokkers zijn schaars

Het trekpaard, dat ooit het grootste exportproduct van België was - met tienduizenden paarden wereldwijd ingezet voor zwaar werk op het land, in havens en industrie - wordt vandaag slechts door een kleine gemeenschap van fokkers en gebruikers in stand gehouden. Jaarlijks worden in België slechts een 550-tal veulens geboren, waarvan ongeveer 440 in Vlaanderen. Het inteeltpercentage stijgt en jonge fokkers zijn schaars.

"Het Belgische trekpaard is meer dan een dier. Het is een stukje Vlaamse identiteit dat we samen moeten koesteren en versterken", aldus Brouns. "Daarom blijven we deze sector met overtuiging ondersteunen."

Met de toegekende subsidie kunnen de 235 bij het VFBT aangesloten Vlaamse fokkers ondersteund worden. Zo kunnen zij de kosten voor opfok, veterinaire begeleiding en administratie gedeeltelijk opvangen en kan de VFBT hun uitgebreide instandhoudingsprogramma verderzetten.

Veulen- en hengstenpremie

Per Belgisch trekpaardveulen dat wordt ingeschreven in het stamboek wordt een veulenpremie van 165 euro voorzien. Ook krijgen de paardenkwekers een premie van 150 tot 300 euro voor jonge hengsten die deelnemen aan medische onderzoeken en keuringen. Verder komt er een officieel stamboek waarin genetische controles via DNA worden opgenomen en maakt het VFBT middelen vrij voor wetenschappelijk onderzoek naar inteeltproblematieken, chronisch progressief lymfoedeem (CPL) en andere erfelijke aandoeningen.

"De veulen- en hengstenpremies zijn cruciaal om voldoende geboortes te garanderen en zo de genetische diversiteit van het ras te bewaren", benadrukt minister Brouns. "Zonder deze ondersteuning dreigt het Belgische trekpaard een stille dood te sterven."

Belga

Lees ook in Paarden

Fokker Hendrik Van Brempt uit Duffel doorbrak traditie van bruinschimmels

Paarden In Duffel hoorden we het levensverhaal van Hendrik Van Brempt, een hengstenhouder met een heldere visie over het Belgische trekpaard. Hij heeft de bruinschimmelkleur, die in die tijd vooral overheerste, doorbroken met zijn kleurhengsten. Daarvan rijfden er 2 de nationale kampioenstitel voor de Roeckxhoeve binnen.
Meer artikelen bekijken