Startpagina Varkens

Rusland verliest WTO-beroep over invoerverbod Europees varkensvlees

Het Russische invoerverbod voor varkensvlees uit de Europese Unie schendt de vrijhandelsregels. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) nu ook in beroep geoordeeld.

Leestijd : 1 min

Rusland besloot begin 2014 zijn markt te sluiten voor levende varkens en varkensproducten uit de Unie. Dat gebeurde nadat er gevallen van Afrikaanse varkenspest waren opgedoken in Polen en Litouwen. Destijds was Rusland afnemer van een kwart van de Europese export.

De WTO had het importverbod in augustus vorige zomer al neergesabeld, en Rusland is nu ook in beroep in het ongelijk gesteld. De Russen betwistten dat de Europeanen bewijzen hadden geleverd dat andere delen van de Unie vrij van de varkensziekte waren, maar het panel voor geschillenbeslechting in Genève volgde Rusland niet.

De meeste varkensproducten die onder dit invoerverbod vallen, worden door Rusland intussen echter ook geweerd in het kader van het algemene embargo op Europese landbouwproducten. Moskou weert Europese landbouwproducten als vergelding voor de economische sancties die de Europese Unie trof omwille van de Russische rol in het conflict in Oekraïne.

Bron: Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken