Fliegl, 50 jaar jong, vernieuwt volop
Het Zuid-Duitse of Beierse Fliegl vierde eind mei dat ze 50 jaar bestaan. Deze mijlpaal werd gevierd met klanten, invoerders, vakpers en met de introductie van tientallen nieuwigheden, naast de ingebruikname van een nieuw onderdelencentrum.

Dé grootste nieuwigheid was misschien wel de presentatie van hun eigen kniklader: type 2527. Eerder dit jaar nam Fliegl immers alle productierechten, lasmallen, bouwplannen, onderdelen... over van het Nederlandse Kaweco, nadat dat bedrijf besloten had om met deze constructie te stoppen.
Hoflader 2527
Fliegl heeft al jaren een ruim gamma aanbouwdelen voor wielladers, zoals schepbakken, veegborstels en pakkenklemmen in zijn assortiment. Een eigen wiellader in het aanbod vinden ze dan ook niet zo vreemd, omdat ze hiermee volledige ‘pakketten’ kunnen verkopen, namelijk aanbouwdelen én de wiellader zelf.
Dat Kaweco hier zelf mee stopte, betekende voor Fliegl dé kans. De eerste machines zijn dan ook herschilderde Kaweco-exemplaren, waarbij de oranje kleur plaats maakte voor het typerende lichtgroen. van Fliegl. Motoren van Yanmar, wielassen van Comer, hydrauliekcomponenten van Bondioli...: Fliegl zet verder wat Kaweco startte en noemt het hoogwaardige, gekende componenten die garant moeten staan voor kracht, betrouwbaarheid en een lange levensduur. Zowel de cabine als de motorkap zijn goed toegankelijk om ze te onderhouden, omdat ze makkelijk geopend kunnen worden.
Momenteel telt het gamma wielladers van Fliegl slechts één model, de 2527. Eigen ontwikkeling van de fabrikant moet er op termijn voor zorgen dat het aanbod zowel aan de onder- als aan de bovenzijde uitbreidt. Dit model weegt zelf zo’n 2,5 ton en heeft een motorvermogen van 27 kW. Daarmee is de typebenaming verklaard. Verder tilt deze ‘hoflader’, zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen, 1.850 kg en bereikt de machine een hoogte van 2,9 m. De toegepaste Yanmar-driecilindermotor heeft een dieselpartikelfilter om aan de emissienorm te voldoen. Deze is laag ingebouwd om een laag zwaartepunt te hebben en dus voldoende stabiliteit en veiligheid. Het aankoppelbord voor uitrustingsstukken is volgens de Euro-norm gebouwd. De machine is vierwielaangedreven en kan een topsnelheid van 20 km/uur halen.
De wielladers worden gebouwd bij Fliegl Gründlandtechnik in Kirchdorf. Deze fabriek ligt een 40 km ten westen van de hoofdlocatie in Mühldorf am Inn en op een 50 km ten oosten van München. Fliegl Gründlandtechnik werd eind 2022 opgericht toen zij de Cargos-dubbeldoelwagens van Claas overnamen.
Cargos made by Fliegl
Binnen het Cargos-gamma liet Fliegl enkele eigen doorontwikkelingen zien, namelijk een ‘kortsnijrotor’, een bredere, pendelende pick-up en een beweegbare voorwand. Dat zijn allemaal aspecten waar de markt om vraagt en waarop Fliegl nu een antwoord kan bieden.
Vanaf modeljaar 2025 kan de Cargos-opraapwagen uitgerust worden met de Pick-up Pro 2.35. Deze is pendelend opgehangen voor een goede bodemvolging en kan over een traject van 20 cm vrij bewegen. Er is ook een extra invoerrol gekomen die het gewas sneller naar binnen begeleidt. Verder bestaat de pick-up uit 5 gestuurde tandrijen, om het gewas zo goed mogelijk op te rapen met minimaal verlies. Hij nam ook in werkbreedte toe ten opzichte van vorige modellen en heeft nu een breedte van 2 m 30.
De MaxCut Pro 24.0-snijrotor is de tweede grote nieuwigheid die de Cargos-opraapwagens meekrijgen. Deze zorgt voor een theoretische snijlengte van 24 mm en beschikt hiervoor over 63 messen, die telkens 5 mm dik zijn.
De derde innovatie is de beweegbare voorwand ‘Frontwand Pro 3.50’. Deze verhoogt het laadvolume met 3,5 m3. Daarnaast zorgt hij voor een sterkere verdichting van het opgeraapte materiaal in de laadruimte. Daardoor gaat het lossen van de lading sneller.
Het Cargos-gamma van Fliegl bestaat, net zoals voorheen bij Claas, niet enkel uit opraapwagens, maar ook uit silagewagens. Nieuw is dat Fliegl dit concept doorontwikkelde tot vrachtwagenoplegger. Homologaties zijn beschikbaar voor snelheden tot 60, 65 of 80 km/uur. De voertuigbreedte, bandenkeuze, remtechnologie... bepaalt mee wat mogelijk is. In Duitsland blijkt landbouwvervoer met vrachtwagens zeer populair te zijn. Fabrikanten ontwikkelen er volop toepassingen voor, zo ook Fliegl. Zij bieden niet alleen silagewagens aan, maar ook afschuifwagens, kippers, mestopleggers, balenwagens... In Duitsland zou er tot een voertuigbreedte van 3 m geen tachograaf nodig zijn. België blijft voorlopig achter met deze mogelijkheid, terwijl de markt wel interesse toont.
Een ander nuttig gegeven rond het landbouwtransport met vrachtwagens is de interessante aanschafprijs. Van vrachtwagenfabrikant MAN is er een trekker beschikbaar rond de 155.000 euro. Deze heeft dan een motorvermogen van 540 pk en een vierwielaandrijving. Fliegl noemt zich met deze ontwikkeling full-liner in transporttechniek.
Silotechniek
Fliegl liet tijdens zijn jubileumfeest tientallen nieuwe producten zien. Enerzijds ging het om enkele getrokken diepladers die specifiek voor de landbouw zijn ontwikkeld. Zo is er een versie uitgewerkt om ook makkelijk maaidorsers te vervoeren. Een gegalvaniseerde of geschilderde versie is mogelijk.
Het gros van de nieuwigheden valt binnen het Agro-Center van Fliegl, zeg maar de werktuigen. Hier komen er in het aanbod diverse nieuwe veegborstels, rubber schuiven, balengrijpers enzomeer bij, maar nu ook een kuilhapper voor knikladers of verreikers in een breedte van 1,6 m en 1,85 m. Ook een nieuwe bietensnijder wordt voor beide types wielladers aangeboden.
Voor de ruwvoedersilo komt Fliegl met nieuwe duwborden, een gegalvaniseerde versie van 3 m breed en een geschilderde, uitschuifbare versie met een werkbreedte van 3 tot 4,5 m. Nog opmerkelijker is het nieuwe rotorschild, een duwblad met onderaan een rotor, die hydraulisch wordt aangedreven en ronddraait. Daardoor is er een rollende beweging van het gehakselde product dat wordt verdeeld, is er minder kracht nodig om dit open te spreiden én kan het zo makkelijk richting de silomuren getransporteerd worden.
Daarnaast komt Fliegl met een nieuwe heavy duty silovork die in de hefinrichting van de tractor gekoppeld kan worden of aan een wiellader kan aangebouwd worden. Werkbreedtes gaan van 2,6 tot 5,4 m. Het middelste gedeelte bestaat uit een vast, centraal deel van 1,45 m. Aan beide zijden wordt dan een stuk bijgevoegd dat makkelijk kan in- en uitklappen.
Om het aanbod voor de silotechniek compleet te maken, is er een vernieuwde silowals voor in de tractorhef. Deze kan met een extra beweegbaar zijdeel uitgerust worden om de zijkanten van de silo (waar er geen muren zijn) aan te drukken. Als handigheid komt er nu aan de achterzijde een voorziening om met een hydraulische cilinder snel een trekkabel aan te koppelen. Dit kan interessant zijn om de tractor met aanhangwagen snel de silo op te trekken. In het buitenland is immers het Vlaams principe van silagewagen met aangedreven wielassen nog niet doorgebroken.
En verder
Een 30-tal productnieuwigheden vernoemen zou ons hier te ver leiden. Het is wel een teken van de continue vernieuwing die Fliegl in zijn gamma doorvoert. De noviteiten die we zagen, zijn soms een doorontwikkeling van een machine of een productgamma. Zo is hun kettingschijveneg nu in een smallere werkbreedte van 2,8 m beschikbaar. Bij de rotatieve vingerwieders is er nu een versie van 6,5 m gekomen. Melden we nog dat er bij de afschuifwagens een interessante stalmeststooier is bij gekomen. Deze nieuwe uitvoering heeft 3 horizontale vijzels, die het product affrezen en op 2 strooischotels onderaan werpen. Deze strooischotels staan dan weer in voor de verdeling van de stalmest of compost over het veld.
Fliegl zet steeds meer in op drijfmesttechniek en presenteerde zo een nieuwe mestscheider: de Tapir 375, die geheel elektrisch wordt aangedreven en een capaciteit heeft van 40 m3/uur. Daarnaast toonde het bedrijf een nieuwe frontzuigarm die in de fronthefinrichting van de tractor wordt gemonteerd en als doel heeft om vlot de aangekoppelde drijfmesttank te vullen. Voor wie dit enkele maten groter wil, werkte Fliegl dankzij een strategisch partnerschap met de tevens Duitse fabrikant ‘Stapel’ een frontzuigarm uit voor de Claas Xerion. Eind vorig jaar werd deze stap aangekondigd, die tot doel heeft om synergieën te benutten die door de samenwerking ontstaat. Waar Fliegl eerder een standaard serieproduct aanbiedt, aanzien zij Stapel als partner die vlotter klantspecifiek maatwerk kan verzorgen.
Razendsnelle ontwikkeling
Fliegl maakte de voorbije 50 jaar een razendsnelle ontwikkeling mee. Aan de basis hiervan staat Josef Fliegl senior, die destijds pionierswerk verrichte en een neus had voor opportuniteiten. Als landbouwer weet hij vooral wat landbouwtechniek is en is hij technisch onderlegd om noviteiten uit te werken.
Ondertussen heeft Fliegl zo’n 10 productielocaties, waaronder enkele buitenlandse in Hongarije, Oostenrijk, Frankrijk (na de overname van Brochard), Bosnië en Brazilië. In totaal stellen ze meer dan 1.400 personen te werk. In 5 landen zijn er eigen verkooporganisaties, waaronder Frankrijk, Slovenië en China. Bij ons wordt het merk sinds 2010 verdeeld door Ludo Pauwels.
De nieuwe hoofdfabriek voor de afdeling Agrartechnik werd in 2013 in gebruik genomen en werd sindsdien al tweemaal uitgebreid. Ook de productiefaciliteiten die bij het Agro-Center horen, werden al enkele malen vergroot. De laatste investering is die in een testhal voor drijfmesttanks en een geautomatiseerd onderdelenmagazijn, vlak naast de hoofdvestiging. Die dient niet om de eigen fabriek te voorzien van onderdelen, maar moet de internationale onderdelenvoorziening verbeteren. Daarmee wenst Fliegl meer aandacht te besteden aan de naverkoop.
We kunnen nog meegeven dat de fabrikant permanent zo’n 6.000 ton staal, 25.000 banden en 6.000 wielassen op voorraad liggen heeft. Dit moet een vlotte productie mogelijk maken. De verstoorde onderdelenlevering na de Covid-19-crisis had dan ook maar een minimale impact op de productie. Zo’n 95 % van wat op stock is, is reeds verkocht.