Startpagina Stikstof

Kabinet Brouns wil goedkeuring ammoniakemissiereducerende technieken versnellen

Op 1 juli publiceerde het WeComV (Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt) zijn finaal adviesrapport over de actualisering van de PAS-lijst ‘Deel 1: R1-vloersystemen’. Daarin stelde het de emissiereductiepercentages van een aantal vloersystemen voor rundveehouders bij. Veehouders kunnen diverse managementmaatregelen nemen om de stikstofuitstoot van hun bedrijven te reduceren.

Leestijd : 3 min

Het WeComV geeft wetenschappelijk advies over nieuwe ammoniakreducerende technieken aan minister Brouns. Dat is een belangrijke horde voordat veehouders de techniek mogen gebruiken om aan hun PAS-doelstelling te voldoen. Maar het WeComV moet een historische achterstand wegwerken.

In het adviesrapport wordt een nieuw generiek kader opgesteld, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen 4 verschillende vloertypes en 3 types emissiereducerende ingrepen die kunnen worden toegepast. Toepassingen met luchtkleppen en vloerperforaties acht het WeComV onvoldoende robuust, waardoor het adviseert om hieraan geen reducties meer toe te kennen.

Lely Sphere en beweiden in groep

Het kabinet-Brouns bekijkt momenteel hoe het procedures tot goedkeuring van nieuwe ammoniakemissiereducerende (AER-) technieken kan versnellen. Rond 2 ‘deeldossiers’ is er alvast goed nieuws voor veehouders. Naar verwachting zal de Lely Sphere – die tot 77% ammoniakemissie reduceert – eerstdaags worden erkend als AER-techniek en op de VLIF-lijst komen.

Rond het beweiden in groep – waarbij er aanvankelijk een verregaande administratie aan de veehouder werd gevraagd – zal men de administratieve lasten sterk doen dalen, door een systeem van autocontrole.

Dieren langdurig beweiden

Heel wat runderen worden niet enkele uren per dag, maar dagen aan een stuk beweid. Ook hierbij is het van groot belang dat dit kan zonder al te veel administratieve lasten en met een voldoende hoog reductiepercentage. Op basis van het advies van het WeComV wordt voor zowel zoogkoeien, jongvee als fokstieren op zowel stalmest als roosters een bijgestelde techniek voorgesteld die wetenschappelijk robuust is, maar ook toepasbaar op het bedrijf en die een redelijke reductie met zich meebrengt.

Ook rond potstallen bracht WeComV recent een advies uit, dat nu wordt vertaald in wetgeving.

Kalveren

De kalverhouderij worstelt al langer met een tekort aan technieken om de beoogde reducties te behalen. Twee technieken zullen voor de sector belangrijk zijn: verlengde leegstand en balansballen. Die laatste techniek is bekend in de varkenshouderij. Beide technieken verwacht men snel ter beschikking te hebben voor de kalverhouders.

Mestschuif of mestrobot

Voor het minimum 12 keer reinigen per dag van de volledige loopvloer (exclusief de voerstoep en een afgesloten wachtruimte) met een mestschuif of mestrobot adviseert het WeComV om een ammoniakreductie van 10% toe te kennen. Voor een afgesloten wachtruimte volstaat het reinigen na elk gebruik. Voorwaarde is wel dat de koeien op het roostergedeelte van de stal blijven, wat niet altijd even praktisch is.

Aanpassing werking WeComV

Rond de werking van het WeComV worden enkele zaken herzien. Zo zal het meer op eigen initiatief in overleg gaan met de aanvrager van de reducerende techniek. Verder wordt de communicatie tussen het WeComV en het AT versterkt. Daarnaast zal de producent van een techniek een hoorzitting kunnen aanvragen om nog wat zaken te kunnen bijschakelen.

Het kabinet van minister Brouns bekijkt ook nog of het mogelijk is om het WeComV sneller te laten werken. Met name rond technieken die in het buitenland al onderzocht zijn – de zogenaamde ‘fast lane’ – en technieken waarover reeds heel wat literatuur bestaat, moet dat kunnen. Het kabinet Brouns gaf aan dat het hier snel duidelijkheid over hoopt te kunnen geven.

Jan Van Bavel

Lees ook in Stikstof

Nieuwe intendant voor Turnhouts Vennengebied verwacht

Stikstof Er is een nieuwe intendant gevonden voor het Turnhouts Vennengebied, het natuurgebied in de Antwerpse Kempen dat zwaar gebukt gaat onder een hoge stikstofuitstoot. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) op woensdag 9 juli in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Dries Devillé (Vlaams Belang).
Meer artikelen bekijken