Eiwitshift 2.0 van Vlaamse overheid moet ons minder vlees doen eten
De Vlaming haalt nog maar 42,6% van zijn eiwitten uit plantaardige voeding, terwijl de Vlaamse doelstelling 60% is tegen 2030. Met een nieuw samenwerkingsproject hoopt de Vlaamse overheid de omslag, de zogenaamde ‘eiwitshift’, te versnellen.

De voorbije jaren was er al een eerste Vlaamse ‘Green Deal Eiwitshift’, omdat minder vlees eten beter is voor het klimaat en de gezondheid. Maar het biedt ook kansen voor lokale teelt en innovatieve voedingsproducten. Dat project was onder meer zichtbaar via de campagne ‘halfhalf’, waarbij de Vlaming werd aangespoord om de helft van de week vegetarisch te eten.
Ondanks de campagnes gaat de eiwitshift traag in Vlaanderen: met een aandeel van 42,6% plantaardige eiwitten in 2024 is er in 10 jaar maar een verbetering van zo’n 4 procentpunten geboekt. Om de doelstelling van 60% in 2030 te halen, is dus een versnelling nodig.
Green Deal Eiwitshift 2.0
Op maandag 15 september werd daarom de nieuwe ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord 2.0’ in Brussel afgetrapt, in aanwezigheid van verschillende van de meer dan 65 partners, waaronder supermarkten, cateraars en voedselproducenten. Deze keer gaat onder meer bijzondere aandacht naar onderwijs en jeugdwerk. De tweede Green Deal (2025-2030) wil tegen 2030 de verhouding in ons voedingspatroon verschuiven naar 40% dierlijke en 60% plantaardige eiwitten.
Duurzame eiwitconsumptie
“Inzetten op een duurzame eiwitconsumptie blijft belangrijk met het oog op de uitdagingen waar we voor staan”, zei minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v). “Onze boeren en voedingsbedrijven hebben alle troeven in handen voor een duurzame eiwitshift met producten van bij ons.”