Startpagina Aardappelen

Nog steeds te droog om aardappelen goed te kunnen rooien

Ondanks de regenbuien van begin oktober zijn op vele plaatsen de omstandigheden niet ideaal om bewaaraardappelen te rooien.

Leestijd : 2 min

Het rooiwerk uitstellen tot de veldomstandigheden beter zijn, houdt risico in; waarschuwt Viaverda. Ze verwijzen hiervoor naar het rooiseizoen van 2023, toen het veel te nat werd in het veld om alles tijdig gerooid te krijgen.

Vooralsnog worden er meer stofwolken dan regenbuien gezien in het veld, waardoor er te weinig losse grond meekomt in de rooier, maar deze net wel kampt met grondkluiten. Een en ander is wel afhankelijk van de grondsoort, de bodemstructuur en de omstandigheden bij de bodembewerking en bij het planten afgelopen voorjaar.

Om telers toch op weg te helpen richting een goed bewaarseizoen, formuleerde Viaverda enkele tips. Ze wijzen erop dat er moet voorkomen worden dat aardappelen te veel rollen of schudden in de machine. Een groot volume doorheen de machine is belangrijk en kan bekomen worden met een aangepaste rijsnelheid en draaisnelheid van de zeefmatten. Door de eigenheid van het seizoen moeten dit jaar de instellingen van de machine gericht zijn op een zachte behandeling van de aardappelen, eerder dan op reiniging.

Viaverda kijkt ook naar de huidige marktomstandigheden met een overaanbod van aardappelen. Ze adviseren de teler dan ook om te proberen in te schatten welke schade er getolereerd kan worden. Raadpleeg je afnemer of contract om te weten welke normen gelden in verband met rooischade en stootblauw.

Door het ontbreken van bodemvocht komen de aardappelen doorgaans relatief droog in de bewaarschuur. Toch kan het geen kwaad om snel te beginnen ventileren. Meer tips lees je op www.viaverda.be.

TD

Lees ook in Aardappelen

‘De 23 ha zaai-uien maken het verschil’, vindt akkerbouwer Jeffrey Prins

Aardappelen De Nederlandse akkerbouwer Jeffrey Prins zit in maatschap met zijn vader Harry en zijn oom Jan André Prins. De 3 gezinnen leven van het 200 ha grote akkerbouwbedrijf. Op het moment van ons bezoek worden net de Seresta-zetmeelaardappelen gerooid en de uien geladen. Bijzonder dit jaar is dat de zetmeelaardappelen meer opleveren dan de consumptieaardappelen die Jeffrey ook heeft.
Meer artikelen bekijken