Startpagina Veeteelt

Goede laarshygiëne is allesbehalve een detail

Het bioveiligheidsrisico op een landbouwbedrijf wordt niet alleen bepaald door de ernst van een mogelijke besmetting, maar ook door de frequentie waarmee een risicovolle handeling plaatsvindt. Dagelijkse routinetaken, hoe klein ze ook lijken, kunnen door hun herhaling uitgroeien tot een kritische factor in ziekteverspreiding. Laarzen zijn daarvan een sprekend voorbeeld.

Met je laarzen stap je continu in en uit de stal en door verschillende stalzones en leeftijdscategorieën van dieren. Zo vormen ze elke dag opnieuw een potentiële manier van overdracht voor ziektekiemen en bedrijfsproblemen. Daarom is laarshygiëne allesbehalve een detail.

Manier om ziektes over te dragen

Op het oppervlak van laarzen hechten zich mest, strooisel en vocht, waarin miljoenen ziektekiemen kunnen overleven. Bacteriën zoals salmonella en E. coli, maar ook...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

Belgische melkproductie stijgt opnieuw in 2024

Melkvee Belgische koeien produceerden vorig jaar meer melk dan in 2023. Daarmee bevestigen ze nogmaals een stijgende trend, tonen cijfers van Statbel. Vlaamse koeien zijn over het algemeen productiever dan hun Waalse tegenhangers. “Deze cijfers weerspiegelen het effect van intensieve selectie voor hogere melkopbrengsten.”
Meer artikelen bekijken