Goede laarshygiëne is allesbehalve een detail
Het bioveiligheidsrisico op een landbouwbedrijf wordt niet alleen bepaald door de ernst van een mogelijke besmetting, maar ook door de frequentie waarmee een risicovolle handeling plaatsvindt. Dagelijkse routinetaken, hoe klein ze ook lijken, kunnen door hun herhaling uitgroeien tot een kritische factor in ziekteverspreiding. Laarzen zijn daarvan een sprekend voorbeeld.

Met je laarzen stap je continu in en uit de stal en door verschillende stalzones en leeftijdscategorieën van dieren. Zo vormen ze elke dag opnieuw een potentiële manier van overdracht voor ziektekiemen en bedrijfsproblemen. Daarom is laarshygiëne allesbehalve een detail.
Manier om ziektes over te dragen
Op het oppervlak van laarzen hechten zich mest, strooisel en vocht, waarin miljoenen ziektekiemen kunnen overleven. Bacteriën zoals salmonella en E. coli, maar ook...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement