Startpagina Paarden

Een uit de hand gelopen hobby

De microbe en de passie voor trekpaarden heeft André Geelen geërfd van zijn vader. Twintig jaar geleden is hijzelf begonnen aan de fokkerij van de Stock. Toen kocht André Geelen uit Kinrooi de Nederlandse merrie Doortje van de Zamslagen.

Leestijd : 2 min

Ze is 22 jaar geworden en heeft veel en goede veulens gegeven. Op dit moment telt fokkerij van de Stock 33 trekpaarden. “Een uit de hand gelopen hobby”, aldus André.

Twee hengsten

In stal Geelen staan 2 dekhengsten: Guide van het Kruissewegje, een zoon van Iwan van Aardenhof, gekocht bij Wim Bal in Nederland en Tijn van de Vliegert, kampioenhengst 2011. Guide is de oudste nog levende goedgekeurde dekhengst en daarop is André terecht fier. En hij is nog in goede gezondheid en heeft goed gefokt: Hepper Midas, die reservekampioen werd, is er een zoon van. En verder zijn de goedgekeurde hengsten Fonne en Florus van de Stock hier geboren en opgegroeid. Ook Mitte van de Stock, verkocht aan Jozef Pauwels uit Melsele, zag hier het levenslicht. Familie Pauwels heeft er veel vreugde aan beleefd.

Merrieveulens

Vorig jaar werden 8 merrieveulens geboren, ook dit jaar worden er weer 8 veulens verwacht. De acht merrieveulens van vorig jaar staan nog allemaal op het hof. “Ja, wat wil je. Er is weinig commerce”, aldus André. “Ik heb vorig jaar 2 hengstveulens kunnen verkopen.”

“En kun je eraan uit?”, vragen we.

“Drieëndertig paarden voederen in de winter, vraagt natuurlijk veel. Dan moet er geld ingepompt worden. Gelukkig hebben we voor de zomer voldoende weide en is het een stuk eenvoudiger.”

Verder

“Wie zorgt er voor zoveel paarden?” André samen met zijn echtgenote, Mia Swennen. Hun kinderen zien het niet zitten om vaders hobby verder te zetten. Maar daarover maakt André zich geen zorgen. “Zolang we gezond mogen blijven, gaan we door. En hopelijk mag het nog een tijdje duren”, besluit André.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken