Startpagina Granen

Graangiganten: ADM wil Bunge kopen

Archer Daniels Midland (ADM) is in vergevorderde gesprekken verwikkeld om concurrent Bunge over te nemen. ADM en Bunge behoren samen met Cargill en Louis Dreyfus tot de zogeheten ABCD-groep van grootste graanhandelsbedrijven wereldwijd. Samen zijn ADM en Bunge goed voor ruim $100 miljard omzet.

Leestijd : 2 min

Voor landbouwers is het samengaan van ADM en Bunge mogelijk slecht nieuws. De handel is al in de handen van slechts een handvol bedrijven, waaronder naast bovengenoemde bedrijven ook de Rotterdamse handelshuizen Louis Dreyfus en Glencore en het Chinese COFCO. ADM en Bunge zijn eigenaar van cruciale infrastructuur die graan en oliezaden van productiegebieden naar afnemers wereldwijd brengt.

De overname is nog onderwerp van onderhandelingen. In theorie kunnen de gesprekken dus nog afketsen en het is ook mogelijk dat andere partijen zich melden om Bunge te kopen. ADM wil zich al langer internationaal versterken. Eerder liep een grote overname in Australië nergens op uit omdat de Australische overheid dwars lag. Met Bunge koopt ADM vooral een stevige positie in Zuid-Amerika.

Zowel ADM als Bunge worstelen met aanhoudend lage prijzen voor diverse agrarische grondstoffen. De lage prijzen leiden ertoe dat boeren hun oogst langer vasthouden in afwachting van betere prijzen. Daar komt bij dat bij lage prijzen minder marge kan worden gemaakt met wat in de handel arbitrage wordt genoemd: het op een slim moment in- en verkopen. Bunge maakte onlangs nog een kwartaalverlies van bijna 70 miljoen dollar bekend.

ADM wordt geleid vanuit Chicago. Het bedrijf is wereldwijd groot in de handel in tarwe, mais, suiker, koolzaad en soja. Bunge werd in 1818 opgericht in Amsterdam maar is via Buenos Aires uiteindelijk in de een voorstad van New York terechtgekomen. ADM als Bunge zijn ook sterk vertegenwoordigd in heel Europa, onder meer met op- en overslag maar ook met de verwerking van diverse grondstoffen tot halffabricaten.

In 2015 kocht ADM nog het Antwerpse AOR, een bottelaar van plantaardige oliën. Bunge kocht vorig jaar twee oliemolens in Frankrijk en Nederland over van Cargill.

J.C.B

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken