Startpagina Bieten

Bemiddelaars in conflict Tiense suiker

Minister Schauvliege heeft in overleg met haar Waalse collega René Collin twee bemiddelaars aangesteld om uit de impasse tussen Tiense Suikerraffinaderij en de bietenplanters te geraken. De bemiddelaars moeten een sectoraal akkoord bewerkstelligen.

Leestijd : 2 min

Filip Fontaine en Jean-Francois Sneesens vormen de bemiddelaars die een compromis moeten bewerkstelligen. Filip Fontaine is CEO van Belorta, de Belgische coöperatie van 1.400 fruit- en groententelers. Jean-Francois Sneesens is gedurende 30 jaar de secretaris-generaal van de Confederatie van Belgische Bietenplanters.

Problemen met Europa voorkomen

Als reden voor de aanstelling verwijzen de ministers Schauvliege en Collin naar de snel komende start van de inzaaiperiode van het komende bietenseizoen. “Te allen tijde moet vermeden worden dat de Tiense Suikerraffinaderij en de vereniging van bietentelers in de problemen komen ten aanzien van de Europese regelgeving”, zo klinkt de argumentatie. De ministers wijzen er echter op dat in tegenstelling tot het vroeger Europees kader het huidig kader enkel de mogelijkheid biedt tot aanstelling van een bemiddelaar en dat er niet kan worden overgegaan tot arbitrage. Die arbitrage was nochtans uitdrukkelijk gevraagd door boerenvertegenwoordigers.

Gestrand op handvol punten

Europa heeft voor de suikerbietensector een sectorspecifieke regelgeving uitgevaardigd om op het vlak van rechten en plichten voor een billijk evenwicht te zorgen tussen enerzijds de bietentelers en anderzijds de verwerkingsindustrie. Er zijn in de EU immers veel individuele bietentelers en slechts een beperkt aantal bietenverwerkende ondernemingen.

Een belangrijke bepaling is dat de voorwaarden voor de aankoop van bieten door de suikeronderneming, moeten afgesproken worden in een schriftelijke sectorale overeenkomst. Een dergelijke overeenkomst moet vóór het sluiten van de leveringscontracten tot stand komen tussen de vereniging van bietentelers en de suikeronderneming.

De ministers stellen evenwel vast dat de onderhandelingen alsnog niet hebben geleid tot een akkoord. Minister Schauvliege oordeelt dat een finaal akkoord is gestrand op minder dan een handvol resterende knelpunten. “Gelet op de competenties en de ervaring van de beide bemiddelaars heb ik er alle vertrouwen in dat dit tot een goed einde komt, zodat de planters binnenkort van start kunnen gaan met de inzaai van de bieten op hun akkers en zodat de fabriek de voorbereidingen kan treffen op de ontvangst en verwerking van de oogst dit najaar”, aldus minister Schauvliege.

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken