Startpagina Paarden

Nog geen enkel paard verkocht voor de dood

Het begon in 2007 in de Issegemstraat te Balegem. Het laatste warmbloedpaard was gestorven en er werd door Karolien De Paepe en haar ouders een Ardenner merrie aangekocht om haar in de koets te spannen.

Leestijd : 2 min

Karolien: “Omdat ik graag nog eens een veulen wou, hebben we geprobeerd ze drachtig te krijgen maar zonder resultaat. Het jaar daarop – in 2009 – was er kans om Brenda van de Steenoven (° 2000) te kopen. Zij was drachtig van Wisky van de Sloes van Jan De Boe. Ze gaf ons eerste trekpaardveulen Jacky van Issegem. En meteen werd er deelgenomen aan de eerste prijskamp, toen in Ename.

Brenda van de Steenoven gaf drie veulens waarvan twee hengsten verkocht werden en één merrie die voor de opvolging zorgde: Jacky van Issegem naar Hongarije en Lars van Issegem naar Nederland. In 2012 is Brenda gestorven en werd Martha de Bonheur gekocht. Zij gaf al zes veulens waarvan Orchidee van Issegem naar Amerika vertrokken is. Lies van de Vendoorn kwam op het hof in 2013 en gaf reeds 3 veulens. Karolien: “Van alle onze veulens is er nog geen enkel verkocht voor de dood en ik hoop dit zo te houden.”

Vijf trekpaarden

Momenteel staan er op Stal van Issegem: Martha de Bonheur, ° 2007, een dochter van Jumbo uit de Gavers en Hirondelle de Bonheur; Lies van de Vendoorn °2010 (Pol van Hansevelde - Bianca van Moerzeke), drachtig van Tim van ’t Bos en Olivia van Issegem ° 2014 (Pascal van se lokkant - Kyra van Issegem, dochter van Brenda), drachtig van Eduard van de Klaverhoeve. Verder is er nog Prinses van Issegem ° 2015 (Figaro van Hazelbeek - Lies van de Vendoorn) en Sabine van het Noorddorperbos °2004, een Ardenner trekpaard (Dennis uit de Hopkampen – Noushka).

Ze wordt vooral gebruikt voor een tochtje met de koets en om de andere paarden op te leren. Lies gaat dit jaar samen met Sabine in de koets en zal ook onder het zadel geleerd worden, net zoals Prinses. “Aan prijskampen deelnemen is wel leuk, maar ik hoop ons ras zo te verbeteren dat we iets meer in de prijzen vallen”, besluit Karolien.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken