Startpagina Paarden

Goede pony’s fokken met genoeg capaciteit

De (sport)ponyfokkerij Stal ’t Oud Molenhuis, gelegen in Lubbeek, focust op het fokken van goede pony’s met genoeg capaciteit, maar toch en vooral ook op een eerlijke pony, die op termijn voor kinderen kan dienen.

Leestijd : 2 min

“Vandaar zijn we begonnen met New Forest pony’s (goed karakter en werkwillig) en inmiddels al wat uitgebreid met het toevoegen van wat Welsh bloed”, vertelde ons Wanna Broeckaert. “Meestal blijven de pony’s tot hun 3 jaar en leiden we ze op om ze een goede basis in de sport mee te geven, want goed gereden pony’s zijn noodzakelijk voor de sport. Iedereen wil goed presteren”, aldus Wanna.

Drie hengsten

Nu staan er drie hengsten op het hof: De donkerbruine Samba Boy (Samba King x Mambo Moscan), gekeurd voor het BNFPS, 4 x nationaal kampioen en 1 x vice kampioen. De gitzwarte Amor D.J. (Kantje’s Armando x Aladin), zuivere NF, maar gekeurd voor de Belgische Rijpony (BRP). Hij werd keuringskampioen in 2012. En er is ook de valkkleurige jonge hengst Tout Beau de la Cure (Champion de Luxe x Kantje’s Armando). Hij is gekeurd voor Welsh Belgium (Part Bred), gezien zijn combinatie van Welsh bloed met New Forest. Het maakt hem nog sportiever, maar hij behoudt wel het goede karakter van een New Forest. Wanna: “We fokken ook met hengsten van buitenaf om de bloedvoering wat te spreiden. En we zoeken ook de beste merries voor onze fokkerij, want merries zijn zo belangrijk als hengsten. Bij fokkerij hoort ook aan-, verkoop en rijden van pony’s en het verhuren van stallen voor pensionpaarden om de zaak draaiende te houden.” De ambitie van Stal ’t Oud Molenhuis luidt: goede pony’s fokken en verkopen in functie van wat de klanten nodig hebben.

B.L.

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken