Startpagina Paarden

Vlaams besluit tegen geblokstaarte paarden

In Vlaanderen mogen geen geblokstaarte paarden meer deelnemen aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. Op die manier wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een einde maken aan het massale omzeilen van het wettelijke verbod op het blokstaarten van paarden.

Leestijd : 1 min

Het decreet tegen die 'Vlaamse traditite' is woensdag unaniem goedgekeurd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Dat paardenfokkers hun trekpaarden 'couperen' of blokstaarten is een hardnekkige traditie in Vlaanderen. Bij blokstaarten wordt de staart van het dier operatief verwijderd. Maar de amputatie gaat dwars doorheen de wervels en zenuwen van het dier en kan voor het dier na de ingreep nog pijnlijke gevolgen hebben. Daarom is het blokstaarten ook al bij wet verboden sinds 2001. Maar dat verbod wordt volgens minister Weyts "massaal omzeild". "Men kan een uitzondering krijgen op basis van een medisch attest.

Maar die uitzondering is de regel geworden. Door het gebruik van dat achterpoortje blijft de wet op dit moment dode letter", aldus de N-VA-minister. Minister Weyts wil met een nieuw decreet een einde maken aan die praktijk. Hij gebruikt daarbij een omwegje. Zo wil hij alle dieren met een diergeneeskundig attest gewoon verbieden deel te nemen aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. "Bedoeling is dat geblokstaarte paarden op die manier geleidelijk zullen verdwijnen uit de voor fokkers en eigenaars belangrijke tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden", klinkt het.

"Dierenwelzijn gaat voor op ‘tradities’", vat Vlaams parlementslid namens de N-VA Jelle Engelbosch de houding van zijn partij samen.

Belga-LBL

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken