Startpagina Actueel

ForFarmers groeit en op overnamepad

ForFarmers heeft in 2017 opnieuw meer tonnen voer verkocht, meer omzet geboekt en meer winst gemaakt. Veehouders kozen volgens topman Yoram Knoop in 2017 vaker voor prestatievoeders met meer toegevoegde waarde, en dus marge voor het veevoerbedrijf. Het bedrijf jaagt in 2018 op nieuwe overnameprooien.

Leestijd : 3 min

Het Nederlandse ForFarmers is Europa’s grootste veevoerbedrijf en bovendien beursgenoteerd. Het bedrijf is volgens een woordvoerder in België in tonnage ongeveer de helft zo groot als AVEVE, dat eigendom is van Boerenbond. Dat vertaalt zich dus in een volume van circa 400.000 ton en een marktaandeel van 7,5%, uitgaande van cijfers die AVEVE in een brochure gebruikt.

ForFarmers werd in 2017 geholpen door herstel van de prijzen voor melk- en varkensvlees, aldus topman Yoram Knoop in een toelichting bij de jaarcijfers. In het geval van varkensvlees, werd geprofiteerd van een stevige vraag uit China. De brutowinst steeg met 3% tot afgerond €420 miljoen. De omzet nam met 5,2% toe tot €2,2 miljard. De totale voerafzet groeide met 3,2% tot 9,6 miljoen ton. De afzet van mengvoer specifiek nam met 5,8% toe tot 6,7 miljoen ton.

Knoop zag de resultaten van de clusters Nederland en Duitsland/België duidelijk verbeteren. Een nieuw zeugenconcept, NOVA, sloeg volgens hem hoed aan. De resultaten van het cluster Verenigd Koninkrijk daalden. “Wij werden daar geconfronteerd met uitdagingen in de logistieke dienstverlening en met snel veranderende marktomstandigheden.” Het lek is volgens Knoop inmiddels boven.

België: focus op medicijngehalte

Het cluster Duitsland/België boekte iets meer omzet en bijna 17% meer winst. Over de activiteiten in België meldt ForFarmers geen specifieke financiële cijfers, maar wel dat het belang van het afbouwen van het medicijngehalte in voeder zich steeds meer doordringt. ForFarmers is actief in het organiseren van bijeenkomsten om de mogelijkheden en voordelen van niet-gemedicineerd voer te demonstreren.

In Duitsland neemt de publieke belangstelling voor milieubeschermingsmaatregelen en dierenwelzijn gevoelig toe, aldus ForFarmers. Het gebruik van regionaal geproduceerde grondstoffen wordt gestimuleerd, en dan specifiek soja. De duurzaamheidsfocus maakt ook dat veehouders minder gemakkelijk stallen kunnen zetten. Dat geldt nog het meest voor varkenshouders, voor wie nieuwe mestregels gelden.

Nederland blijft met zowat de helft van het tonnage met afstand de belangrijkste markt voor ForFarmers. In Nederland daalde de melkveestapel in omvang vanwege nieuwe fosfaatwetgeving, die ook maakte dat voerbedrijven het fosforgehalte in voer naar beneden bracht. In 2018 kan de veestapel nog verder onder druk komen te staan omdat bedrijven nog altijd vee moeten afvoeren.

De fipronil-affaire raakte de pluimveesector hard. In het vierde kwartaal lagen zowel de consumptie als de export van eieren weer op hun normale niveau. Mede door een overname wist ForFarmers toch ook in Nederland te groeien.

In het Verenigd Koninkrijk, waar ForFarmers marktleider is, speelt de Brexit het bedrijf parten. Door de daling van de waarde van het Britse pond is het importeren van grondstoffen duurder geworden. De omvang van de rundvee- en varkensstapel herstelde ten opzichte van de nijpende situatie in 2016 en de financiële situatie van de veehouders verbeterde waardoor later in het jaar meer prestatievoeders zijn gekocht.

Ogen op Polen

De oorlogskas is volgens Knoop goed gevuld. Begin 2018 nam het bedrijf een middelgroot pluimveevoederbedrijf in Polen over. Door deze transactie krijgt ForFarmers een belang van 60% in twee operationele productielocaties met een gezamenlijke jaarlijkse productiecapaciteit van 450.000 ton, en een nieuwe fabriek in aanbouw die vermoedelijk een jaarlijkse capaciteit krijgt van 350.000 ton.

Polen groeide de laatste jaren uit tot de grootste vleeskuikenproducent in Europa. Met Polen betrad ForFarmers een vijfde markt, met als algemeen motto dat het in alle markten waar het actief is een top-3 speler wil zijn. Voor de Duitse en Belgische markt geldt dat ForFarmers ongeveer voldoet aan deze wens.

Boerenaandeelhouders

ForFarmers was voorheen een coöperatie. Het vermogen in de dode hand werd omgezet in een verhandelbare eigendomspapieren. De coöperatie werd losgekoppeld van de onderneming en uiteindelijk ging de onderneming naar de beurs, waar het zich presenteert als enige agrarische aandeel.

Na de beursgang besloten veel landbouwers hun stukken te verkopen, waarbij soms honderdduizenden euro’s zijn opgestreken. Per 31 december 2017 hield de coöperatie en haar leden nog een belang van 49,1% in ForFarmers. De aandelen zijn in 2017 in waarde gestegen van €6,70 tot €10,40. De prijs werd opgedreven doordat ForFarmers ‘eigen’ aandelen terug inkocht. Inmiddels is de koers weer wat onder €10 gezakt.

JCB

Lees ook in Actueel

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken