Startpagina Veeteelt

Autopsie bevestigt vermoedens rond aangereden wolf

In het begin van deze week voerden wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in het kader van het wolvenplan de autopsie en DNA-analyse uit van de wolf die op zondag 11 maart dood werd aangetroffen langs een weg in Opoeteren.

Leestijd : 2 min

De resultaten bevestigen de vermoedens. Omdat dit de eerste wolf is die op onze autopsietafel belandt, hebben de onderzoekers nog geen materiaal om deze gegevens aan te toetsen en in perspectief te plaatsen.

“Het gaat hier om een mannelijk dier van 31,6 kg, met een lengte van 117,5 cm van neuspunt tot staartwortel”, licht Koen Van Den Berge, expert carnivoren, toe. De staart is 41 cm lang zonder haarpluim, 51 mét. “Het dier is wel degelijk een verkeersslachtoffer, al dachten sommigen aan een klemvangst op basis van de wonde aan de voorpoot. De linkerdij was gebroken en de lever op meerdere plaatsen gescheurd: de inwendige bloedingen die daarop volgden, zijn het dier fataal geworden.”

De wolf was in goede conditie, en werd geboren rond 1 mei 2017. Dat laatste werd bepaald op basis van een röntgenopname van het gebit. Zowel maag als darm waren leeg, op wat parasieten na. Dit hoeft niet te verbazen bij een carnivoor zoals de wolf met een snelle transit. Het dier was niet voorzien van een zender.

Joachim Mergeay van het team Genetische Diversiteit coördineerde de DNA-analyse: “DNA leert ons dat de wolf afkomstig is van de Centraal-Europese populatie, waartoe de Duitse wolven behoren, en dat hij het zogenaamde Haplotype H2 draagt.

Naya, de wolf die zich nog steeds schuilhoudt in en nabij het Militair Domein van Leopoldsburg, is van een andere Haplotype, H1. H2 komt voor bij slechts 5% van de Duitse wolven, en komt niet voor in de Frans-Italiaanse populatie.”

De bijtsporen op de schapenkadavers uit Bree en Rotem geven telkens een 100% match op Haplotype H2, en zijn met 95% zekerheid toe te schrijven aan de aangereden wolf.

Omdat Naya zich ondertussen nog nauwelijks verplaatst buiten het militair domein en nabije omgeving wordt haar positie vanaf nu nog maar 4 keer per dag bepaald. Zo hoopt de Duitse wetenschapper de levensduur van de batterij van haar zender gevoelig te verlengen. Tegelijk is het niet langer mogelijk het terreingebruik van Naya in detail te volgen.

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken