Startpagina Varkens

Denemarken plant afsluiting van 70 kilometer tegen Afrikaanse varkenspest

Denemarken wil een 70 kilometer lange afsluiting langs zijn grens met Duitsland bouwen in een poging de Afrikaanse varkenspest te bedwingen. De afsluiting is ontworpen om wilde zwijnen en evenzwijnen buiten te houden, die drager van de zeer besmettelijke virusziekte kunnen zijn. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kent bijna altijd een dodelijke afloop voor varkens.

Leestijd : 2 min

De besmetting komt voor in Oost-Europa en werd onlangs gemeld in Tsjechië. Een besmetting van de Deense varkenspopulatie zou grote economische gevolgen hebben voor het land, verklaarde het Deense ministerie voor Milieu en Voedsel donderdag in een communiqué.

"Ik wil geen enkel risico lopen. Wij worden geconfronteerd met een risico voor de export die jaarlijks 11 miljard Deense kroon (1,48 miljard euro) vertegenwooordigt, zei minister van Milieu en Voedsel Esben Lunde Larsen. Hij verwees naar de export van varkens en varkensvlees naar landen buiten de Europese Unie. Die zou serieus in het gedrang komen indien er een uitbraak van Afrikaanse varkenspest gebeurt in het Scandinavische land. De export naar EU-landen zou niet getroffen worden, met uitzondering van export uit rechtstreeks getroffen regio’s.

Het hek zou 1,5 meter hoog en een halve meter in de grond verankerd worden. Andere voorziene maatregelen zijn het oprichten van runderroosters op wegen en paden die leiden naar Duitsland, strenge boetes voor onvoldoende ontsmetting van veetransporten en een versoepeling van de jachtwetgeving op everzwijnen. Het plan voor de grensafsluiting vereist de goedkeuring van het parlement. De centrumrechtse minderheidsregering krijgt alvast de steun van de Deense Volkspartij.

Ook Polen overweegt de oprichting van een hek aan zijn oostelijke grens, terwijl Duitsland onlangs plannen aankondigde om de jacht op everzwijnen uit te breiden.

Lees meer over Afrikaanse varkenspest en het risico voor varkenshouders in België.

Belga

Lees ook in Varkens

“Ik word niet gelukkiger door nog grotere volumes te verkopen”

Varkens Het blokkeren van de distributiecentra en winkels van Delhaize heeft gevolgen voor leveranciers. Ivan De Keyser van Breydel trad naar voren om aandacht te vragen voor kleine leveranciers die niet altijd de financiële buffer hebben die industriële voedingsgroepen wel hebben. Zijn verhaal gaat echter veel verder dan dat. In dit artikel breekt hij als producent van fijne vleeswaren een lans voor lokaal en duurzaam, voor samenwerken in vertrouwen en voor ‘less is more’. En hij vergelijkt zijn markt graag met die van bier.
Meer artikelen bekijken