Startpagina Granen

Tarwemarkt laat wisselend beeld zien

De internationale tarwemarkt laat een wisselend beeld zien. Terwijl tarwenoteringen in de VS zijn gedaald, is sprake van stabiele tot iets hogere noteringen in de EU, het Zwarte Zeegebied en Argentinië.

Leestijd : 2 min

De exportprognose is niet voor het eerst dit seizoen negatief bijgesteld; deze keer met 700.000 ton tot ruim 25 miljoen ton. Een jaar geleden werd nog zowat 29 miljoen ton uitgevoerd. De theoretische eindvoorraad stijgt hierdoor tot ruim 28 miljoen ton, wat nog wel fors lager is dan een jaar geleden. De tegenvallende export is opvallend, want de koers van de dollar is gedaald, waardoor de VS een stevige exportpositie heeft. Weerexperts van de Europese Commissie stellen ondertussen vast dat de vorstschade in Europa meevalt. De meeste schade lijkt zich te bevinden in het uiterste zuidwesten van Rusland, het oosten van Duitsland en het westen van Polen. Meer duidelijkheid over die mogelijke schade wordt over enkele weken verwacht als de temperaturen gaan stijgen tot voorjaarswaarde.

Maïs en soja

Op de termijnmarkt van Chicago – een beurs met wereldwijde uitstraling – liepen maïsnoteringen op tot het hoogste niveau sinds juni 2016, om daarna weer wat te zakken. De wereldvoorraad maïs wordt nu een stuk kleiner ingeschat dan eerder. De export van de Verenigde Staten verloopt redelijk goed bij een stijging van het interne verbruik voor de productie van voornamelijk ethanol.

De markt vreest ondertussen dat China de sojabonenexport van de VS zal frustreren, met lagere sojaprijzen tot gevolg. China zou de grootschalige soja-import uit de VS kunnen verruilen voor soja-import uit Brazilië en Argentinië, uit wraak. De VS kondigde onlangs een “strafheffing” aan op staal en aluminium uit derde landen en deze maatregel lijkt vooral China zwaar te treffen. Concreet wordt gespeculeerd over een Chinese heffing van 3% op Amerikaanse soja.

Lees ook in Granen

Graandeal met 2 maanden verlengd

Granen De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met 2 maanden verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week meegedeeld. Zowel Rusland als Oekraïne hebben de verlenging van de graandeal bevestigd.
Meer artikelen bekijken