Startpagina Actueel

Ervaren nieuwe topman voor Ter Beke

Francis Kint (56) wordt per 1 juni de nieuwe CEO van het beursgenoteerde vleesbedrijf Ter Beke. Hij volgt Dirk Goeminne op. Kint komt over van de Nederlandse vleesgroep Vion, dat een stuk groter is dan Ter Beke en eigendom is van de boerenbond ZLTO. Kint, een Vlaming, bouwde in Nederland een sterke reputatie op als probleemoplosser en strateeg.

Leestijd : 3 min

Ter Beke krijgt met Francis Kint een zeer ervaren nieuwe topman. Volgens voorzitter van de raad van bestuur Louis Verbeke kan Kint Ter Beke helpen groeien: “Hij heeft heel wat ervaring met integratie bij overnames. Zijn uitgebreide kennis van het foodservice en het retailkanaal zal Ter Beke helpen om deze integratie verder uit te bouwen. Bovendien kent hij de markten die relevant zijn voor Ter Beke door en door.”Kint werkte eerder onder meer bij Chiquita en groenten- en fruithandelaar Univeg.

Kint neemt alvast 3 jaar ervaring in de Champions League van de vleeswereld mee. Waar Ter Beke vorig jaar tekende voor een ontzagwekkende omzet van €509 miljoen, klokte Vion €4,75 miljard. Kint werd bij Vion geprezen om zijn ingetogen karakter, dat sterk contrasteerde met voorganger Michiel Herkemij, die net als Kint van buiten de vleessector kwam maar moeite had het respect van boeren te winnen.

Tropenjaren

Kint, van opleiding burgerlijk ingeneur, blikt terug op 3 tropenjaren bij Vion. Kint kwam bij Vion binnen in een moeilijke periode. Na jaren van stormachtige groei, moest het bedrijf saneren. De Britse activiteiten, waarmee het bedrijf marktleider was, werden verkocht. Hetzelfde geldt voor een deel van het Duitse vleeswarenbedrijf en haar vaak zeer winstgevende divisie voor slachtbijproducten. Bij laatstgenoemde onderdeel hoorde ook het in België bekende Rendac, dat kadavers verwerkt.

Kint leidde een moderniseringsplan met een investeringsprogramma van €260 miljoen. Intern was Kint geliefd, aldus een bron binnen de onderneming. De officiële resultaten moeten nog bekend gemaakt worden, maar het bedrijf heeft volgens de bron voor een tweede jaar op rij boven budget gepresteerd. Er wordt weer een gezonde winst gedraaid waardoor ook ZLTO na jaren weer kan uitkijken naar dividend.

Het bedrijf Vion - dat ook in Vlaanderen dieren inkoopt - is samen met ZLTO al een zoektocht gestart voor een opvolger van Kint, die in eerste aanleg buiten de onderneming wordt gezocht. Kint zelf zegt trots te zijn nieuwe commerciële ingangen te hebben gevonden voor Vion, en op duurzaamheidsvlak stappen te hebben gezet. Onder Kint werd ook proactief de burger opgezocht en werd een nieuw betalingssysteem voor varkenshouders opgezet.

Nadat in het geheim geschoten beelden dierenwelzijnsmisstanden bij een concurrerend slachthuis in Tielt dierenwelzijnsproblemen bloot legde, zocht Kint de media op. Dergelijke misstanden horen niet, aldus Kint, en zijn bij een goede inrichting van het slachthuis niet nodig. Hij benadrukte dat in de Vion-slachterijen al camera’s hangen die door de voedselinspectie worden gebruikt, en liet onderzoeken of meer nodig is.

Ter Beke

“Ter Beke is voor mij een nieuwe uitdaging in mijn thuisland” zegt Kint in een verklaring van Ter Beke. “Ter Beke is actief in groeimarkten met mooie producten. De ambitie van Ter Beke is groot en de groeistrategie duidelijk. Ik kijk ernaar uit om, samen met het directiecomité en het management team, die ambitie waar te maken.”

Voor Kint betekent de overstap naar Ter Beke wellicht meer druk, want de aandeelhouders verwachten elk kwartaal een uitgebreide rapportage en rechtvaardiging van het beleid. Tegelijk zit Kint dichter bij de operationele kant van het bedrijf, omdat Ter Beke als onderneming minder groot en dus overzichtelijker is. Ter Beke zit ook anders in elkaar. Hoewel het bedrijf met conceptvlees probeert meer waarde toe te voegen, is een groot deel van Vion nog altijd vooral het ‘wegzetten’ van tonnen.

Ter Beke is gespecialiseerd in productie en verkoop van fijne vleeswaren en vers bereide gerechten vanuit 13 industriële vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf zit zo wat hoger in de waardeschaal en dichter bij de consument.

Als de algemene vergadering van aandeelhouders eind mei goedkeuring verleent, wordt Dirk Goeminne voorzitter van de raad van bestuur. Hij volgt daarbij Verbeke op, wiens mandaat afloopt.

JCB

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken