Startpagina Akkerbouw

BDBrekenmee: U kan op ons rekenen!

In MAP5 ligt de nadruk op een geïntegreerde bedrijfsaanpak om een efficiënter gebruik van meststoffen te verzekeren. Naast een grote vrijheid op perceelsniveau, betekent dit ook een grote verantwoordelijkheid voor de landbouwers. Om landbouwers doelgericht te ondersteunen bij het optimaliseren van hun bemesting op perceelsniveau, heeft de Bodemkundige Dienst van België BDBrekenmee ontwikkeld.

Leestijd : 3 min

Via BDBrekenmee kunnen bemestingsadviezen eenvoudig worden omgerekend naar toe te dienen hoeveelheden (organische) meststoffen. U kan BDBrekenmee nu ook zelf ontdekken aan de hand van twee demostalen.

Doel

Via een standaardgrondontleding kan u zich een nauwkeurig en betrouwbaar beeld vormen van de actuele bodemvruchtbaarheid van uw percelen. Voor elk staal krijgt u een verslag toegestuurd waarin op de derde pagina een bemestingsadvies in werkzame eenheden voor N, P2O5, K2O, MgO en Na2O wordt gegeven voor de drie eerstvolgende teelten. Op uw uitdrukkelijke vraag kan dit advies uitgebreid worden voor boor (B) en zwavel (S).

Het omrekenen van het bemestingsadvies naar toe te dienen hoeveelheden meststoffen vraagt, naast wat rekenwerk, ook de nodige kennis met betrekking tot samenstelling en bemestingswaarde van (organische) meststoffen. Hierbij kan u voortaan letterlijk op onze hulp rekenen door gebruik te maken van BDBrekenmee. Deze toepassing kan volledig kosteloos gebruikt worden via de website van de Bodemkundige Dienst (www.bdb.be). Ook het bekalkingsadvies kan met deze toepassing worden omgerekend.

Aan de slag met BDBrekenmee

Om uw bemestingsadvies om te rekenen, kan u de applicatie BDBrekenmee openen op twee manieren. In de eerder behandelde toepassing BDBnet, is een knop voorzien waarmee u voor elk staal automatisch kan verdergaan naar BDBrekenmee. Daarnaast kan u BDBrekenmee ook rechtstreeks openen via de website van de Bodemkundige Dienst. Hiervoor heeft u het staal- en onderzoeksnummer nodig zoals vermeld op uw verslag.

Als u de toepassing opent (Figuur 1), krijgt u hetzelfde bemestings- en bekalkingsadvies te zien als weergegeven op uw ontledingsverslag. Bovenaan het scherm kan u de oppervlakte van uw perceel aanpassen indien gewenst. Helemaal onderaan kan u aangeven voor welke teelt u het advies wenst om te rekenen en welk type meststoffen u hiervoor wil gebruiken.

U kan hier kiezen voor minerale kalk, minerale meststoffen of organische meststoffen. Het is belangrijk te beseffen dat de organische meststoffen in de lijst gemiddelde waarden bevatten. De variatie tussen verschillende meststalen, zelfs van dezelfde soort, is vaak groot. Daarom is het altijd interessant om gebruik te maken van cijfers specifiek voor uw bedrijf. Om landbouwers die een meststaalname hebben laten uitvoeren deze mogelijkheid te bieden, is de optie ‘eigen meststoffen’ opgenomen in de keuzelijst. Hier kan de landbouwer gebruik maken van al zijn uitgevoerde mestanalyses.

Figuur 2: Invullen van het bemestingsadvies (bovenaan) en gedeelte van de keuzelijst organische meststoffen (onderaan).
Figuur 2: Invullen van het bemestingsadvies (bovenaan) en gedeelte van de keuzelijst organische meststoffen (onderaan).

Voor elk meststoftype is een keuzelijst van meststoffen (onderaan Figuur 2) beschikbaar. Naast de bemestingswaarde, bevat deze lijst ook de hoeveelheid van elke meststof die kan toegediend worden rekening houdend met het bemestingsadvies. Door een meststof aan te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Meststof toevoegen’, wordt de door u gekozen meststof ingevuld in het bemestingsadvies (bovenaan Figuur 2) en wordt het resterend advies herrekend. De dosis kan u hier eenvoudig aanpassen. Wanneer het advies wordt overschreden, wordt de bodem eigenlijk onnodig aangerijkt. Om uw aandacht hierop te vestigen, wordt dit aangeduid in het rood. Door deze procedure voor elke teelt achtereenvolgens te herhalen met organische meststoffen, minerale meststoffen en minerale kalk, kan u het volledige bemestingsadvies eenvoudig omrekenen.

BDBrekenmee demo

In het kader van het Europees plattelandsprogramma Leader, heeft de Plaatselijke Groep Haspengouw het project ‘Op weg naar een efficiëntere bemesting’ goedgekeurd. In de marge van dit project, heeft de Bodemkundige Dienst van België de toepassing BDBrekenmee uitgebreid met een aantal interessante functies. Zo is een demoversie ontwikkeld die landbouwers en andere geïnteresseerden toelaat de toepassing zelf te ontdekken. Iedereen kan vrij inloggen op een zandgrond demoperceel (staalnummer 16148433, onderzoeksnummer S1174962) of een zandleemgrond demoperceel (staalnummer 16148434, onderzoeksnummer S1174963). Voor de zandgrond is een teeltrotatie deeg- of voedermaïs, wintertriticale en voederbieten opgegeven en voor de zandleemgrond bestaat de teeltrotatie uit deeg- of voedermaïs, wintertarwe en suikerbieten. De gemiddelde bodemvruchtbaarheidstoestand van voedermaïspercelen in de Kempen en de Zandleemstreek (Bodemvruchtbaarheidsoverzicht 2012-2015, Tits et al.) is gebruikt als uitgangssituatie voor beide demopercelen.

Vervolg

Op het verslag van een standaardgrondontleding wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de koolstofbalans tijdens de teeltrotatie en de evolutie in het koolstofgehalte op lange termijn. Hoe u hiermee aan de slag kan, komt in een volgend artikel aan bod, namelijk ‘CSLIM’.

Jens Bonnast

Bodemkundige Dienst van België

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken