Startpagina Wetgeving

Veviba vraagt nieuwe vergunning aan FAVV

Vleesbedrijf Veviba in Bastenaken heeft een nieuwe vergunning gevraagd bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dat heeft Waals minister van Landbouw René Collin gisteren meegedeeld.

Leestijd : 1 min

Veviba moest begin maart de deuren sluiten nadat er fraude met de vervaldata van het vlees was vastgesteld.

De aanvraag werd ingediend op 18 april en het FAVV heeft een maand tijd om een beslissing te nemen. "Het is pas aan het einde van deze procedure dat de activiteiten eventueel hernomen kunnen worden", aldus Collin.

Intussen is het vlees weggebracht en het bedrijf schoongemaakt. De facturen aan de landbouwers zijn betaald en voor het personeel is een nieuwe aanvraag voor economische werkloosheid ingediend. De aangestelde crisismanagers zoeken nog steeds naar een overnemer. Sogepa, de financiële arm van het Waals gewest, had eind vorige maand gemeld dat er zich een dertigtal kandidaten hadden aangediend met interesse voor de overname van Veviba. Voor eind mei wordt een beslissing verwacht.

Volgens Collin moet het overnameplan niet enkel de belangen van de aandeelhouders dienen, maar ook de tewerkstelling maximaliseren en de rundvleessector verdedigen. "We verdedigen een lokale verankering om niet geconfronteerd te worden met een overnemer die het bedrijf helemaal uitholt", aldus de minister.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken