Startpagina Varkens

ABS vindt Gaia-radiospot over castratie misleidend

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS vzw) vindt de radiospot van Gaia over het castreren van biggen misleidend en onaanvaardbaar. “In tegenstelling tot wat in de radiospot gesteld wordt, behoort het castreren van biggen zeker niet tot de favoriete bezigheid van de varkenshouder”, weet het ABS.

Leestijd : 2 min

Het is duidelijk gekend en geweten: het vlees van niet-gecastreerde beren kan een ongewenste, penetrante geur verspreiden. Om dit tegen te gaan bestaan er een paar methodes, namelijk castreren of op jonge leeftijd inenten met bepaalde stoffen. Het inenten wordt echter niet aanvaard in vele afzetmarkten.

Er bestaat slechts één oplossing die 100% resultaat geeft, namelijk het castreren van de biggen. Het afmesten van intacte (niet gecastreerde, noch ingeënte) beren, noemt het ABS geen zaligmakende oplossing. “Intacte beren worden gezamenlijk op een apart tijdstip geslacht om erna de geslachte varkens met berengeur op te sporen en er tussen uit te halen. Deze detectiemethoden geven geen 100% resultaat. Bijkomend is de afzet van dat berenvlees met geur een probleem. Dit geldt ook voor onze buurlanden, waar ze na een korte gedeeltelijke stopzetting terug overgaan tot terug castreren”, zo stelt het boerensyndicaat.

Bepaalde importerende landen aanvaarden enkel het vlees van gecastreerde varkens. De Belgische varkenssector is sterk exportgericht, waardoor de Vlaamse varkenshouderij hiermee tegen grote problemen aanlopen. “Dit wordt ook erkend door de Vlaamse Minister voor Dierenwelzijn en hierover wordt er ook overleg gepleegd tussen België, Nederland en Duitsland”, geeft ABS mee.

“Gaia is bijzonder goed op de hoogte van de inspanningen die de Belgische varkenshouders leveren in dit dossier. Mede daarom is deze misleidende radiospot een ware slag in het gezicht van onze hardwerkende varkensboeren”, zo besluit de organisatie.

De radiospot kan u hier besluisteren.

Lees ook in Varkens

Tweede oproep vrijwillige stopzetting varkenshouders gelanceerd

Varkens Op 6 november startte de tweede ronde van de uitkoopregeling voor varkenshouders. Varkensboeren met een impactscore van 0,025% kunnen een aanvraag indienen voor de vrijwillige stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering zette eerder dit jaar het licht op groen voor een eerste oproep, waarvoor ongeveer 900 bedrijven in aanmerking kwamen en waarbij 236 landbouwers een aanvraagdossier indienden.
Meer artikelen bekijken