Startpagina Akkerbouw

Talrijke bietenpercelen aangetast door slakken!

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat in meerdere percelen aantastingen door slakken werden waargenomen.

Leestijd : 1 min

De meest getroffen percelen zijn de ploegloze, met directe zaai en ook deze waar oogstresten en groenbedekkers aan de oppervlakte liggen. Het natte weer bevordert natuurlijk de populaties van slakken. Wees waakzaam en ga regelmatig uw percelen bekijken.

De aanwezigheid van slakken kan gemakkelijk beoordeeld worden door het plaatsen van vallen (zwarte plastiek). De schade doet zich voor op opgekomen planten, door beten aan kiem van de biet in de grond of beten aan de kiembladeren.

De waarnemingen worden ’s avonds gedaan door een stuk zwarte plastiek (± 50 x 50 cm) op een stuk vochtige of vooraf besproeide (5 tot 10 l water) grond te plaatsen. Een twintigtal anti-slakken korrels worden uniform onder de plastiek geplaatst die vervolgens wordt vastgelegd. De aanwezigheid van dode slakken binnen de 1 tot 3 dagen getuigt van hun activiteit. Men moet meerdere vallen plaatsen op verschillende plaatsen van het veld, ook aan de rand van het veld.

In aanwezigheid van schade zal men producten op basis van metaldehyde of ijzerfosfaat gebruiken. De interventiedrempel situeert zich tussen 1 tot 3 slakken/m². Men moet, indien nodig, opnieuw waarnemen en behandelen afhankelijk van de neerslag.

KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken