Startpagina Varkens

Sprekers op Pig Rentability Day

Op 25 mei wordt op de site van het slachthuis van de Debra-group in Tielt de Pig Rentability Day (PRD) georganiseerd. Eén week voor het groots opgezette evenement plaatsvindt, is het definitieve programma bekend.

Leestijd : 5 min

De PRD, dat is een verfijnde receptie, walking dinner, en een afterparty tot in de vroege uurtjes. Het is waar varkenshouders uit alle regio’s van Vlaanderen elkaar ontmoeten in een losse sfeer en waar oude banden onderhouden worden en nieuwe banden gesmeed. Maar de PRD is ook kennis vergaren over wat er reilt en zeilt in de brede sector en daarbuiten. Daarvoor hebben de organisatoren een reeks interessant en boeiende sprekers weten te strikken.

Frans Stortelder is een van de topmannen bij de Nederlandse vleesgigant Vion. Daarvoor bekleedde hij ook leidinggevende posities bij Sturko Meat Group, Vion’s voorganger Dumeco en het Deense Jutland Meat. Hij zal een blik werpen op de varkenshouderij op wereldschaal.

Tweede spreker is Michael Gore , gedelegeerd bestuurder bij Febev, de Federatie van het Belgische Vlees die slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels verenigt. Hij vergaarde ook professionele kennis als voedselveiligheidsexpert. Hij zal de Europese varkenshouderij en die op Belgisch niveau belichten.

De Keyzer-Ossaer zoomt nog verder in op ons land. Het bedrijf is in 1980 gestart als bescheiden slagerij, maar levert ondertussen in heel Vlaanderen. Het bedrijf heeft een productieruimte van 12.000 m2 en evolueerde van 2 naar 10 productielijnen. Horeca, snacking-zaken en grootkeukens vormen een belangrijke afzetmarkt.

Anette Van de Aa is dierenarts bij Anoxia Europe BV. Zij zal het hebben over een delicaat thema: euthanasie bij niet-levensvatbare dieren. Ze geeft een overzicht van de beslisboom en technieken die ervoor gebruikt kunnen worden.

Jan Jodts is zaakvoerder bij Goalpartner. Goalpartner helpt kmo’s groeien en het bereiken van hun vooropgestelde doelen.

Moderatie is in handen van Marijn Devalck (alias ‘Président-directeur Général van de Boma Vleesindustrie nv’). T wee weken geleden lieten we al een deel van de organisatoren aan het woord; dat doen we deze keer opnieuw.

Twee weken geleden lieten we al een deel van de organisatoren aan het woord; dat doen we deze keer opnieuw.

Cid Lines, hygiëne

Waarom doen jullie mee?

Ronny Schelfhout : “Omdat we ons persoonlijk verbonden voelen met de dynamiek in de Belgische varkenshouderij en we daar ook voor willen opkomen.”

Welke thema’s van de PRD liggen jullie na aan het hart?

“Het hele marktgebeuren. De betrokken varkenshouder moet als business manager inzicht verwerven in wat er gebeurt in zijn sector, ook op wereldniveau.”

Met welk gevoel willen jullie dat de varkenshouders naar huis gaan?

“ Dat het interessant was, en dat het tof was.”

Ronny Schelfhout, Cid Lines.
Ronny Schelfhout, Cid Lines.

Ceva-sa, diergeneeskunde

Welke thema’s liggen jullie na aan het hart?

Steven Van Colen: “Alles over het gezondheidsaspect, niet alleen het curatieve, maar zeker ook het preventieve. ”

Waarom moeten varkenshouders naar PRD komen?

“Omdat ze info gaan krijgen die ze anders niet krijgen. Tweedelijnsinfo over de toekomst van hun bedrijf. Hoe wordt er in de toekomst geten en gedronken; dat is belangrijk.”

Wanneer is de PRD voor jullie geslaagd?

“Als varkenshouders het vertrouwen hebben gekregen dat ze hun bedrijf met een gerust gemoed aan de volgende generatie kunnen doorgeven. Dat ze hen zonder angst durven zeggen: “Geef maar gas.”

Steven Van Colen, Ceva-SA
Steven Van Colen, Ceva-SA

AgroLogic, algemene toeleverancier

Wat denk je dat varkenshouders gaan onthouden uit komende editie?

Trees Loncke: ”De manier waarop de Belgische varkenshouderij zich positioneert in de wereld, en hoe die onze toekomst gaat bepalen. Wij - als sector - beschikken over meer troeven dan dat we soms beseffen.”

Beschrijf de PRD in drie woorden.

“Uniek, niet te missen en fun.”

Waar zit het verschil met de vorige edities?

“Het is een andere locatie, maar het is ook gewoon een verbeterde versie van de editie van twee jaar geleden. We weten steeds beter wat er wel en wat er niet werkt. Het evenement zal nog beter aansluiten met wat varkenshouders willen.”

Trees Loncke, AgroLogic.
Trees Loncke, AgroLogic.

Algoet, veevoeder

Waarom doen jullie mee?

Benoit Buyse: “PRD is een unieke formule waar we het symposium, het netwerken met collega’s en het culinaire luik willen combineren. Op deze manier kunnen we onze bezoeker meer aanbieden dan op een traditionele beurs.”

Waarom moeten varkenshouders komen?

“De PRD is een belevings-evenement exclusief voor ‘de professionele varkenshouder’; We hebben een zeer mooie affiche met vernieuwende thema’s en zeer boeiende sprekers.”

Wat hebben jullie - als een van de oprichters - uit voorgaande edities meegenomen?

“De mooiste voldoening van zo’n event zijn de reacties. Maar, zoals de varkenssector steeds doet, leggen we de lat opnieuw hoger. De sector verdient dan ook om in de belangstelling te staan en om een toekomstvisie te creëren tussen allerlei nieuwe invloeden. Op die manier hebben we sprekers gekozen die volledig onafhankelijk zijn en hun visie zullen weergeven.”

Benoit Buyse, voeders Algoet.
Benoit Buyse, voeders Algoet.

Landbouwleven

Waarom doen jullie mee?

Bart Vermeiren: “Omdat we als Landbouwleven geloven in de passie en vakkennis van varkenshouders. We werken graag mee aan het vergroten van die kennis.”

Welke thema’s die op de PRD aan bod komen liggen jullie na aan het hart?

“Er zijn geen sector gerelateerde onderwerpen waar de boer niets van hoeft te weten. Alle thema’s zijn belangrijk.”

Welke boodschap willen jullie als medeorganisator van de PRD uitdragen naar de maatschappij?

“Dat de Belgische varkenshouderij een moderne sector is die midden in de maatschappij staat. Een sector die trots is op wat ze realiseert, maar ook luistert naar de wensen van de consument.”

Bart Vermeiren, Landbouwleven.
Bart Vermeiren, Landbouwleven.

Debra Group, slachthuis

Waarom moeten varkenshouders naar de PRD komen?

Thomas De Roover-De Brauwer: “Ik keer de vraag om: waarom zou je niet komen? Je kan er bijleren, er is het netwerkevenement. Je moet al een goede reden hebben om niet te komen.”

Wat is er nu (nog) beter in vergelijking met de voorgaande editie?

“De sprekers zijn anderes, de thema’s zijn anders. Maar ook met het culinaire gaan we deze editie hoge toppen scheren. Daar hebben we niet op bespaard, integendeel. Maar dat moest ook; het gaat over ons eindproduct waar we fier op zijn.”

Wanneer is de PRD voor jullie geslaagd?

“Als alles vlot verloopt, de sprekers iets bijgebracht hebben en er niemand het gevoel heeft tijd te hebben om naar zijn uurwerk te kijken.”

Thomas De Roover-De Brauwer, Debra-Meat.
Thomas De Roover-De Brauwer, Debra-Meat.

Lees ook in Varkens

Varkensgriep vastgesteld bij Brit

Varkens In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst een geval van varkensgriep vastgesteld bij een mens. Dat meldde de UK Health Security Agency (UKHSA) op 27 november. De persoon in kwestie kende een mild ziekteverloop en is intussen volledig hersteld.
Meer artikelen bekijken