Startpagina Akkerbouw

Na planten en zaaien, nu tijd voor controle en opvolging

De meeste (voorjaars)gewassen zijn ondertussen gezaaid of geplant. Nu is de controle en opvolging van het gewas aan de orde.

Leestijd : 4 min

Bieten kenden een algemeen goede opkomst. Opmerkelijk is wel de vele percelen waar doorlevende onkruiden snel tot kieming komen.

Bieten

Haagwinde, veenwortel en melkdistel hebben slechts een zeer beperkt vitaal wortelsegment nodig om opnieuw wortel en blad te schieten en dus te hergroeien.

Matrigon toevoegen zal hier de Betanal behandelingen versterken. Matrigon kan vanaf het 2-bladstadium aan 0,250 l en vanaf het 4-bladstadium aan 0,5 l in het FAR-systeem bijgevoegd worden.

Aardappelopslag zal door de coloradokever opgeruimd worden, aangezien we nu reeds vrij regelmatig coloradokevers opmerken op aardappelopslag.

Aardappelen

Het Vlaamse areaal consumptieaardappelen is 6 % gezakt en dus minder dan eerst gedacht. De daling is vooral in de vroege en halfvroege rassen terug te vinden, omdat er 14 dagen later gestart wordt met contracten. Bij de late rassen is de daling heel beperkt. De pootgoedteelt kent een lichte stijging.

Aardappelen kennen een vlotte kieming. Vanaf 14 dagen na uitplant is een opkomstcontrole nuttig. Traditioneel verloopt de kieming van Challenger trager dan die van Fontane en Bintje.

Ook controleren of de onkruidbehandeling voldoende geslaagd is, mogen we nu zeker noemen als advies.

Bijsturen tegen breedbladigen kan met metribuzin (Sencor SC) en Titus aan 40 g + Trend 100 ml per 100 l/ha behandelingen. De hoeveelheid metribuzin hangt af van het ras. Raadpleeg hiervoor uw fytohandelaar. Voer de behandeling steeds op een zeer droog gewas uit en dus nooit ‘s morgens!

Let op bij de correctie tegen grassen dat er een erkend middel gebruikt wordt.

We zagen reeds coloradokevertjes op sommige percelen van bij de opkomst! Begin ook tijdig met de phytophthorabehandelingen.

Granen

De tarwe komt in de aar. Hier is het dus tijd voor een laatste fungicidebehandeling naar aarziekten toe.

Ook een insecticide om de planten en vooral de aren luisvrij te houden is nuttig. Ook zien we al wat graanhaantjes.

Daar we in andere teelten de bladluisdruk zien toenemen, kunnen we dit straks ook in de tarwe verwachten.

Groenten

Algemeen neemt de bladluisdruk toe in selder en kolen. Ook zien we vrij veel ei-afleg van de koolvlieg.

Door de drogere omstandigheden tot begin deze week zijn er tot hiertoe nog niet veel eitjes kunnen uitgroeien tot larven. Bij vocht krijgen de eitjes wel de kans om uit te groeien.

Neonicotinoïden

Zoals reeds gevreesd trok de Europese commissie drie neonicotinoïden (clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam) onmiddellijk terug. Onmiddellijk wil zeggen dat we nu op de publicatie van deze maatregel wachten. Daarna zal dit drie maand uitverkoop en daarna nog eens drie maand opgebruik betekenen. Hou hier dus rekening mee in de stocks!

Naast zaadontmettingen zoals Gaucho, Force, Cruiser vervallen dus ook volgende belangrijke producten: Confidor 200SL, Kohinor 200 SL, Bazooka, Actara, Antilop SG, Gazelle SG, Insyst, ...

Nieuwe erkenningen

Om de balans toch wat in evenwicht te houden, stellen we graag een paar nieuw producten voor.

Bij de fungiciden is er o.a. ‘Zorvec Enicade’ van Dow-Dupont. Deze OD-formulering is niet alleen een nieuwe actieve stof (100 g/l oxathiapiprolin), maar ook een volledige nieuwe groep: door FRAC als groep 49 aangeduid. Dit betekent dat er weinig gevaar voor kruisresistentie is met de bestaande fungiciden.

Het wordt als preventief middel geadviseerd en is erkend voor vier toepassingen aan 0,150 l/ha in zowel consumptie- als pootgoedteelt. Meng dit steeds met een fungicide met een ander werkingsmechanisme. Dit laatste zal niet moeilijk zijn, aangezien het dus een totaal nieuwe groep is.

Toch zal het door Dow-Dupont samen met amisulbrom (Evitto, Canvas, Gachinko, Santinas) op de markt komen en als 1 l Zorvec samen met 2 l amisulbrom verpakt zitten. Deze laatste wordt dus aan 60 g actieve stof of 0,3 l product per ha geadviseerd. Vanaf 2020 zou er dan een kant-en-klaar product op de markt komen.

Het kent een snelle regenvastheid, beschermt zeer goed het nieuwe loof, kent een goede herverdeling in het blad en is zeer sterk tegen stengelphythoftora volgens de Euroblight-bevindingen.

Naast Challenge komt nu ook Frontier Elite in knolselder als hulp voor het verdwenen Linuron. Erkend aan 0,35-0,5 l ha in 4 tot 6 bladstadium met één toepassing.

Closer SC (120 g/l sulfoxaflor) is een nieuwe insecticide in komkommer, tomaat, aubergine, augurk, courgette, meloen, pompoen onder bescherming. Vooral tegen witte vlieg is dit zeer welkom.

Buxusmot

De buxusmot teistert onze tuintjes. Waar het in het oosten van het land reeds volop aan de gang is, is het in het westen van het land nog te verwachten.

Het is de rups van deze nachtvlinder die schade veroorzaakt. Deze vreet de buxus kaal om daarna te verpoppen tot volwassen mot. De jonge rups is vuilgeel met bruine strepen en is 1 cm groot. De volwassen rups is felgroen met donkere strepen en vlekken en wordt tot 4 cm groot.

Biologische bestrijding met een Bacillus thuringiensis houdend product (Xentari) kan op zeer kleine rupsen. Op grotere rupsen is het resultaat slecht. Herhalen is met dit product zeker nodig!

Steward kent een tragere startwerking en kleine nawerking. Ook Okapi kan in het particuliere segment ingezet worden. Beter is een spinosad bevattend middel te gebruiken (Conserve). In het professionele segment kan imidacloprid Confidor 200SL (ook werkzaam tegen de buxusbladvlo) gebruikt worden.

Deze producten mengen met een fungicide bijvoorbeeld Eminent tegen roest en andere schimmels maakt het schema volledig. Deze behandelingen zijn nuttiger dan Indische loopeenden of andere alternatieven.

Van Ceunebroeck Lieven

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken