Startpagina Economie

John Deere verhoogt prijzen

John Deere gaat prijzen van tractoren, combines en ander materieel verhogen. Met hoeveel is niet bekendgemaakt. De Amerikaanse machinebouwer wil zo de gestegen staalprijzen en vrachtkosten terugwinnen. Om dat doel te bereiken snijdt het ook in de kosten. Dat heeft CEO Samuel Allen bekendgemaakt bij de presentatie van kwartaalcijfers die een fors hogere omzet en winst lieten zien.

Leestijd : 2 min

John Deere, dat werkt met een gebroken boekjaar, blikt terug op een financieel positief verlopen tweede kwartaal. De omzet steeg ten opzichte van een jaar eerder met 29% tot $10,7 miljard, wat bij de huidige wisselkoers neerkomt op €9,07 miljard. De nettowinst steeg met bijna 50% tot omgerekend €1 miljard.

Een kwartaal eerder boekte John Deere nog een verlies van honderden miljoenen. Het verlies in deze periode werd onder meer geweten aan een verandering van het belastingregime. Het bedrijf moest over voorheen onbelaste buitenlandse inkomsten belasting betalen, terwijl het tegelijk afschreef op uitgestelde belastingvorderingen. Maar het bedrijf spreekt ook van andere uitdagingen die nog altijd gelden: grondstoffen worden duurder en datzelfde geldt voor het verschepen van producten.

In het tweede kwartaal verkocht John Deere wereldwijd meer machines maar maakte het hogere uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en hogere productiekosten.

Verwachtingen

John Deere verwacht in het gebroken boekjaar, dat loopt tot oktober, 14% meer omzet te boeken met de verkoop van landbouw- en grastechniek. Hierin zit een positief wisselkoerseffect van 1%. De hele industrie kan volgens John Deere verwachten in de EU circa 5% meer omzet te boeken. Zowel in de zuivel- als andere veesectoren is de vraag naar machines volgens de Amerikanen toegenomen. Het bedrijf voorziet voor de VS en Canada een plus van 10% terwijl in Zuid-Amerika de afzet licht kan stijgen.

Lees ook in Economie

Colruyt gaat nog extra betalen voor rundsvlees

Boerenprotest Colruyt verhoogt de aankoopprijs voor karkassen rundsvlees opnieuw, nadat de retailer half februari al extra betaalde. “Het is duidelijk dat de rundvleessector vandaag stevig getroffen wordt”, zegt Gunter Uyttenhove, directeur Fine Food bij Colruyt Groep.
Meer artikelen bekijken