Startpagina Wetgeving

Verdubbelde exportcel FAVV presenteert eerste resultaten

Minister van Landbouw Borsus maakte van het openen van nieuwe markten voor Belgische producten een prioriteit. De FAVV-exportcel verdubbelde van 9 tot 18 mensen. En met resultaat, zo meldt minister Borsus.

Leestijd : 2 min

Om landbouwproducten te kunnen exporteren, is een validatie door de bevoegde autoriteiten onontbeerlijk voor zeer veel derde landen. Sinds begin 2016 werden er 36 bilaterale akkoorden (of certificaten) afgesloten, waaronder 17 nieuwe marktopeningen, met 19 derde landen. Daarnaast zijn er momenteel 112 marktopeningsdossiers in behandeling.

Ons land heeft sinds vorig jaar onder andere de toestemming voor de export van varkensvlees naar Uruguay, India en de Filippijnen; rundvlees naar Turkije, Servië, Saoedi-Arabië en de Filippijnen; pluimveevlees naar Singapore; peren naar Israël, melk en zuivelproducten naar Bosnië-Herzegovina.

In 2017 werd de Braziliaanse markt geopend voor de perenproducenten. De sector is van mening dat deze opening het mogelijk zou moeten maken om tot 25.000 ton peren per jaar te exporteren.

Tevens zijn er inspanningen bezig voor de export van rundvlees naar Azië, een uitbreiding van export naar China, en de export van peren naar Viëtnam. Minister Reynders zal tijdens zijn volgende bezoek aan Viëtnam begin april ook de import van Belgisch rundvlees aankaarten.

Minister Willy Borsus toont zich tevreden met de het werk van de exportcel. “De afgesloten akkoorden zijn een uitstekende zaak voor onze Belgische producenten. Met een totale Belgische export van bijna 29 miljard euro is de agrovoedingssector een belangrijke handelssector. Onze producenten hebben een grote nood aan export om rendabel te zijn en de prijzen te behouden.”

Onderdeel van de opgedreven werking is de ontwikkeling van een Engelstalige website om de operatoren en de buitenlandse diensten te informeren. Ook kwam er een taskforce ‘exportmarkten’ bij Buitenlandse Zaken die de verschillende binnenlandse administraties samenbrengt voor een vlotte informatiedoorstroming.

Bron: kabinet Borsus

Lees ook in Wetgeving

Term ‘samengestelde landbouwer’ wordt afgeschaft

Wetgeving Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB).
Meer artikelen bekijken