Startpagina Varkens

Delhaize kiest voor intacte beren

Delhaize heeft maandag in het West-Vlaamse Koekelare haar vernieuwd ‘Beter Voor Iedereen’- label voorgesteld. In het label - goed voor 6.800 varkens per week - wordt onder meer via een strikte berenkeuze castratie en berengeur vermeden.

Leestijd : 2 min

In het label wordt gestreefd naar het gebruik van dierenvoeder dat rijk is aan omega 3 om de voedingskwaliteit en duurzaamheid verder te verbeteren. Al ruim 200 Belgische kwekers zijn houder van het label waarmee ze zich inzetten voor een betere kwaliteit maar ook voor meer dierenwelzijn.

Volgens Delhaize is het nieuwe vlees nog beter van kwaliteit en omdat ze gevoed zijn met lijnzaad zijn ze rijk aan omega 3, wat belangrijk is voor de mens. Maar het belangrijkste is de specifieke keuze voor een beperkt aantal PIC-beren uit de bouquet-lijn geen castratie vereist.

Gekoppeld aan een aangepast management doorheen de keten zorgt dit ervoor dat castratie niet meer nodig is en dat het aantal ‘stinkers’ aan de slachtlijn beperkt blijft tot 2 % of minder.

"Biggencastratie is al langer een doorn in het oog in het streven naar meer dierenwelzijn. Dat gebeurt met een pijnlijke chirurgische ingreep, met een mes en zonder verdoving. Ofwel met immunocastratie", aldus minister Weyts. "Voor de binnenlandse markt gebeurt de castratie nauwelijks nog met een chirurgische ingreep, maar vaak met Improvac. Dat bemoeilijkt wel de afzet naar het buitenland", aldus Weyts.

In het buitenland is er wat argwaan tegenover deze vorm van castreren. "We willen die terughoudendheid wegnemen en Vlaanderen wil ook een trekker zijn in een Europese werkgroep. Er bestond al zo'n groep dat tegen 2018 een einde moest maken aan chirurgische castratie, maar dat is dode letter gebleven. Met Vlaanderen willen we opnieuw de partners aan tafel krijgen."

Gaia

Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert positief, maar hoopt dat dit slecht het begin is. Gaia roept de minister op om in overleg met alle stakeholders dringend een stappenplan uit te werken met het oog op een wettelijk verbod op de pijnlijke chirurgische castratie die jaarlijks 4 miljoen biggen doet lijden. Gaia herinnert eraan dat het Vlaams regeerakkoord een verbod op chirurgische biggencastratie voorziet tegen 2018. "Inmiddels zijn we midden 2018 en er is nog steeds geen verbod. Daar moet de minister dringend werk van maken", aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Een rondetafelgesprek vorige week in het Vlaams parlement leverde volgens Gaia niets op.

Lidl-label

Retailer Lidl is ook positief maar zegt dat hij al sinds 2012 alleen nog varkensvlees van biggen die niet gecastreerd zijn verkoopt. "Het castreren van biggen is een nutteloos automatisme. We verkopen uitsluitend varkensvlees van het Beter Leven-keurmerk, een label van Dierenbescherming en dat verbiedt castratie. Bovendien wordt ook de staart van de varkens langer gelaten, krijgen ze meer ruimte en afleidingsmateriaal", aldus woordvoerster Isabelle Colbrandt. In opdracht van de stichting Beter Leuven-keurmerk worden regelmatig controles uitgevoerd door onafhankelijke controleorganen", aldus de Duitse retailgroep.

Naar: Belga

Lees ook in Varkens

De omschakeling naar hybride zeugen was een investering in gezondheid

Varkens Hoewel Dieter Vanluchene een grote voorstander was van eigen varkensselectie en -fokkerij, moest hij die knop omdraaien. “De resultaten waren niet meer zoals voorheen. Er liep duidelijk wat mis bij onze eindproducten.” Sinds hij in 2021 koos voor hybride zeugen verbeterden zowel de gezondheid van de dieren als de productieresultaten.
Meer artikelen bekijken