Startpagina Actueel

Ducarme is ‘halve waarheden’ voedselveiligheid beu

Minister van Landbouw Denis Ducarme is de "buzz-creatie" en de "halve waarheden" in het debat rond voedselveiligheid beu. Dat zegt hij in een reactie op Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet, die in Le Soir klaagt over een "systematische afwezigheid" van controle op pesticiden in voedingswaren in de winter.

Leestijd : 2 min

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft de afgelopen vier jaar in het eerste kwartaal - in de winter dus - nooit gezocht naar sporen van pesticiden in een reeks voedingswaren die niet van dierlijke oorsprong zijn, schrijft Le Soir donderdag op basis van een parlementaire vraag van Nollet aan Ducarme. Het gaat dan onder meer om babyvoeding, water, bewerkte producten en fruit en groenten. Nollet vindt dat een "enorm probleem op vlak van consumentenbescherming, en mogelijk van de volksgezondheid".

"Als er overschrijdingen van residuwaarden zijn in enkel in de winter ingevoerde producten, ontdekt het FAVV ze nooit." Volgens minister Ducarme springt Nollet nogal losjes om met de waarheid in het dossier. Hij benadrukt dat België "geen zeef" is op vlak van pesticidecontrole en dat er voor heel 2018 een miljoen analyses voorzien zijn bij het FAVV. "Volgens een rapport van de Europese Commissie uit 2015 is het FAVV de eerste in Europa in termen van het aantal controles op resten van pesticiden."

Bovendien klopt het niet dat die voedingsmiddelen tijdens de wintermaanden helemaal niet worden gecontroleerd op pesticiden, stelt hij. "Dat is fout. De bedrijven moeten zelf hun producten controleren op pesticiden, onder auspiciën van het FAVV!", zegt hij. Voor alle producten die van buiten de Europese Unie worden ingevoerd, zijn er trouwens het hele jaar lang door controles in labo's van het voedselagentschap, benadrukt Ducarme. De minister is boos over het feit dat er "gemakkelijk halve waarheden" verteld worden in dossiers over de voedselketen, zegt hij. "De voedselveiligheid mag niet meer lijden onder die vorm van buzz-creatie waarbij gemakkelijk bochten worden afgesneden. Het is genoeg!" Ducarme en het FAVV lagen eerder al onder vuur rond onder meer de fipronilcrisis en mogelijk gesjoemel bij vleesverwerker Veviba.

naar Belga

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken